Publicerat 18 november, 2014

Kvinnohistoriskt museum slår upp sina portar på lördag

Kvinnohistoriskt museum ska fyllas av aktivism, besökare och eftertanke. Historieskrivningen har hittills varit skev och det behöver rättas till! Museichef Maria Perstedt ger oss en introduktion till vad besökaren kan vänta sig när ridån går upp.

– Vårt mål är att utvecklas tillsammans med publiken säger museichef Maria Perstedt när hon berättar om museets uppkomst och framtidsplaner.

Det är inte bara två helt nya utställningar som har premiär, utan även en helt ny museiverksamhet som vill rätta till historieskrivningen och uppmana till skratt, debatt och eftertanke. Varför är kvinnor frånvarande i historieskrivningen? Utifrån den frågeställningen kommer museet skapa utställningar, bjuda in talare, konstnärer, poeter och musiker som ges möjlighet att stå på den permanenta scen som är placerad mitt i lokalen.

– Vi säger allvarliga saker på ett roligt sätt. Först skrattar du, sen tänker du efter.

Det säger Maria Perstedt som även nämner de två utställningar som är i museet nu. Den första utställningen besökaren möts av i de öppna lokalerna är sammansatt av museets arbetsgrupp och döpt till ”En ropande tystnad” ämnad att höja äldre kvinnors röster, kvinnor som upplever att världen tystas sunt dem och de förväntas att tystna med dem.

Utställningen består delvis av Susanna Arwins verk ”Tantfullness”, en armé av tanter likt den storslagna terrakottaarmén i Kina, ett videoverk av Daniel Rudstedt samt ett ljudverk om tystnad av Frida Selander. Rum nummer två, som kallas för introutställningen, kräver lite mer av sin besökare. Utställningen ”Rötter – en trasig historia” grundas i ett kommentarsfält på internet där ett inlägg förlöjligade och förminskade en kvinnas upplevelse av ett övergrepp med kommentaren ”äsch, varför drar du inte den om rödluvan också?”. Det är en helt ny värld där rödluvan möter vargen, fördomar möter mothugg och fakta gör ont.

700 kvadratmeter av kvinnohistoria som öppnar i Umeås nya kulturhus 22 november alltså. Väl värt ett besök!

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Kvinnohistoriskt museum slår upp sina portar på lördag