Publicerat 5 november, 2014

Multimedial hyllning till vatten

Höstens sista utställning i Vita Kuben på NorrlandsOperan, One Water – Many Rivers, är en filmad hyllning till vatten av konstnärerna Björnola Lind och Torkel Lundberg. Vernissage sker i den för tillfället spegelblanka Vita Kuben på NorrlandsOperan fredag 7 november klockan 16.

Utställningen tar sin utgångspunkt i två floder, Narmadafloden i Indien och Ångermanälven i Sverige. Hos respektive lands urbefolkning – samer och gond – heter floderna Maa Reva och Jeannoä, vilket kan tolkas som Moderfloden, den Stora älven eller Jungfrufloden.

– Dessa båda vattendrag är de hårdast dämda i respektive land. Narmadafloden och Ångermanälven har dessutom båda kopplingar till samma multinationella kemiföretag, vars kemikalier orsakar höga dioxinhalter i Bottenhavet, berättar Björnola Lind.

One water – Many Rivers är vår berättelse om de goda krafterna på jorden som arbetar för att hedra vatten men också om hoten runt vår planet de som påverkar vår tillgång till den livsviktiga källan, säger Torkel Lundberg.

Utställningen består av 6 stycken 10 minuter långa filmer som visas inne i Vita Kuben. Utanför visas också en 25 minuter lång film på skärm. Utställningen pågår till den 6 december.

Björnola Lind är född i Ånäset i Västerbotten. Han arbetar med film, ljud, performance och driver en performancescen i Västernorrland inrymd i en före detta oljecistern. Genom åren har han arbetat med olika ursprungsbefolkningar och är adopterad av aboriginer i Australien.

Torkel Lundberg är filmare och viltinventerare. Han har medverkat i produktionen av ett 20-tal filmer för SVT och YLE. Filmerna handlar om balans och förhållande mellan djur/natur/kultur. Han har arbetat med indianfolk i Brasilien och Peru – både som filmare/journalist och som stöd i dessa folks kamp för sina landrättigheter.

Tillsammans har de även gjort filmerna Röda älgar och Den helige i päls – två filmer i en triptyk gjorda för SVT som baseras på samiska ursprungsmyter. Den tredje, Renarnas rådare, är i uppstartsfas.

Läs mer på www.norrlandsoperan.se

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Multimedial hyllning till vatten