Publicerat 18 november, 2014

Nu är sista årstiden här

Kulturhuvudstadsårets sista årstid Tjakttjadálvvie (höstvinter) är fylld med spännande evenemang och invigs i Rådhusparken i samband med öppnandet av Umeås nya kulturhus Väven den 21 november.

Årstiden invigs i Rådhusparken i samband med öppnandet av Umeås nya kulturhus Väven fredag den 21 november. Klockan 18.00 fylls Rådhusparken av värmande eldar och tusentals lyktor – och en vanlig kväll förvandlas som genom ett trollslag till något magiskt. Det är tionde året i rad som Idéan, för- och grundskolans utvecklingscentrum, genomför det stämningsfulla evenemanget.

Klockan 18.30 startar invigningsceremonin där du får höra Umeåprofilen Staffan Ling tolka vandrandets årstid. Efteråt tar DJ May Dar från Femtastic över scenen. Podcast-duon Karin & Sara kommer också att vandra runt i parken och interagera med besökarna. Besökarna bjuds på värmande dryck med gakkobröd och torkat renkött som tilltugg så långt lagret räcker. Framåt kvällen höjs tempot på musiken.

Northern Light
13 december i år blir ingen vanlig Luciadag i Umeå. Northern Light är en färgsprakande show som bland annat kommer att innehålla ljusprojektioner med Rådhuset som fond, men även artister från både Umeå, Sápmi och övriga Sverige. Medverkar gör bland annat Seinabo Sey, INVSN, Kitok, Caotico, Maxida och Mimi Märak, Katarina Barruk och Svante Henryson, med flera. Northern Light är ett multikonstverk grundat på gränsöverskridande berättelser i tal, ljud, bild och rörelser.

Kvällen är även en överlämning till de två kommande kulturhuvudstäderna, Mons i Belgien och Plzen i Tjeckien, som har representanter på plats under kvällen.

Höjdpunkter från årstiden

Corners Ersboda: Turning Umeå inside out
– Samtidskonst 

Var: Ersboda, Umeå
När: 21/11–30/11
Corners med ett 15-tal konstnärer från hela Europa kommer till Umeå och Ersboda med målet att skapa tilltalande verk där publiken bjuds in att delta och bli medskapande. Professionella konstnärer samarbetar med skolelever, ungdomar och seniorer för att skapa verk som vänder sig till grannar och tillfälliga besökare. I Corners/Ersboda-projektet ingår även ett antal Umeåbaserade konstnärer. Corners vill utmana det som traditionellt benämns som centrum och istället utforska och synliggöra det oväntade, det perifera – uttrycken, människorna, platserna …

Waves
– Årstidskonsert
Var: NorrlandsOperan
När: 21/11 klockan 19.00 och 22/11 klockan 18.00
Vågor av rörelsepoesi och själfull pop i symfonisk skrud. Waves av det franska koreografparet Héla Fattoumi och Éric Lamoureux, med nyskriven musik av Peter von Poehl, blir en av kulturhuvudstadsårets mest ambitiösa dansproduktioner. Verket framförs av åtta dansare och hela NorrlandsOperans Symfoniorkester.

I am not a girl
– Queerteater
Var: Kulturhuset Klossen
När: 21/11–29/11 klockan 19.00 (ej söndag)
Ta del av en föreställning som skildrar och ifrågasätter religiösa, livsstilsrelaterade och könssorterande kulturer. I centrum står Therese Bruce som på 1800-talet registrerades med fel kön, något som inte sågs med blida ögon av samhället eller kyrkan.

Drömställe
– Familjeföreställning
Var: Väven
När: 23/11 klockan 13.00 och klockan
 16.00
Tre clowner anländer till en okänd plats, som verkar både inbjudande och hotfull. En lekfull och visuell clownföreställning om att nå bortom sina begränsningar. Drömställe är en ordlös upplevelse, där fysisk komik möter lekfull tragedi. Arrangemanget är gratis men biljett krävs. Mer information om biljetter på vaven.se.

g14: Att utmana makten
– Nationell genusforskarkonferens
Var: Umeå Folkets Hus
N är: 26/11–28/11
Vad händer inom genusforskningen? Vilka är erfarenheterna från praktiskt och ideellt jämställdhets- och förändringsarbete? Hur kan gemensamt kunskapande mellan akademi och det omgivande samhället bidra till förändring? Konferensen vill skapa förutsättningar för kritiska samtal, utbyte av kunskaper och visioner för framtiden.

Dellie maa – Sápmi indigenous film & art festival 2014
– Samisk filmfestival
Var: Väven
När: 6/12–7/12
Dellie maa är den samiska festivalen som visar film och konst producerat av urfolk världen över. Programmet bjuder på kortfilm och dokumentärer men även någon långfilm, work in progress, paneldiskussioner och workshops. Festivalen genomförs också 28–29 november i Tärnaby.

Corners Ersboda: In between 
– Samtidskonst
Var: Byttgränd, Ersboda
När: 28/11–30/11
Upplev en levande installation som skapats i samverkan med de boende i kvarteret Byttgränd och det lokala föreningslivet. Husens fasader bildar ram för verket genom att de boende engageras och upplåter sina fönster som utställningsytor.

Splash of Colours
– Normstörande verksamhet
Var: 28/11 klockan 14.00
När: Väven
De gayigaste, queeraste och transigaste krafterna tar plats i Väven i biblioteket, kafeterian och på Väven-scenen. Läs mer på vaven.se.

Frifot
– Folkmusik
Var: Väven
När: 1/12 klockan
 19.00
Frifot har varit drivande i produktioner som under de senaste åren sålt mer än sexsiffriga antal över hela världen. De har en djup förankring i traditionen och drivs av en lust att omsätta dessa kunskaper i nuet och att föra den traditionella musiken vidare, att göra den tillgänglig för dagens publik och inte minst även för en publik utanför de vanliga folkmusikkretsarna. Förband: Fårfiolerna. Därefter dans till musikskolans folkmusikgrupper; Umeå spelmanslag; Fårfiolerna och Frifot. Arrangemanget är gratis men biljett krävs. Mer information om biljetter på vaven.se.

Fria ord
– Musik och text
Littfest och Umeå Open slår sina påsar ihop för att blåsa ut byggdammet ur Väven. Till sin hjälp har de tagit de mest passionerade författare och musiker de kunnat uppbringa. Athena Farrokhzad, Po Tidholm, Annika Norlin, Mattias Alkberg och Kartellen. De har alla gemensamt att de når ut, att deras texter berör och att de aldrig värjer sig för att utmana ordningen. Läs mer på vaven.se.

Under asfalten ett fjäll
– Spoken word och trance-jojk
Var: Väven
När: 3/12 klockan
 21.00
Välkommen på en kväll där snabba rhymes möter trance-jojk. Spoken word möter hiphop och tillsammans sliter de sig fria, skapar ett eget rum där samhällskritik likväl som blöta kvällar och personliga tankar tar ton. Här delar stadspulsen plats med tysta skogar. Här är Sápmi normen.
Umeå europeiska filmfestival 
– Filmfestival
Var: Väven
När: 5/12–13/12
Festivalen kommer under nio dagar att bjuda på ett brett program med fokus på den europeiska filmen. Programmet är utformat efter tre grundteman: Jämställdhet inom filmbranschen, Det lokala och Film & samtal. Det blir långfilm, kortfilm, dokumentärer, skräckfilm, barnfilm och mycket annat.

Meshuggah
– Live på Guitars
Var: Guitars
När: 8/12–9/12 klockan
 21.00.
Meshuggah kommer till Guitars! Bandet ger sig ut på en exklusiv turné för att fira sitt 25-årsjubileum. Deras progressiva metal har vunnit stor respekt i genren världen över och de har bland annat blivit inkluderade i Rolling Stone Magazine’s 10 Most Important Hard and Heavy Bands.

Samiskt prisma
– Konst
Var: Umeå Folkets Hus
När: 22–26/1 2015
Utställning med fyra samiska konstnärer. De har väsensskilda uttryckssätt och drivkrafter, men ett gemensamt engagemang utifrån det samiska ursprunget. Det handlar om kampen att återvinna ett språk och kärlek. Konstnärerna är Tomas Colbengtson (glas och grafik), Per Elof Monke Nilsson Ricklund (måleri), Anders Sunna (måleri, collage med mera) och Sofia Ricklund Lidgren, som vill utveckla det traditionella samiska hantverket.

 

Medverkande 21 november

DJ May Dar
May Dar är ena halvan av rapduon Anaye och har producerat musik sedan tonåren. Med inspiration från allt till gamla Outkast-dängor till aktuella producenter som Diplo och Christian Dinamarca skapar hon beats av varierande slag. Perfekta receptet för en May D-produktion är en krispig trum-sample, djup bas och choppade vocals. Utöver Anaye, och de egna projekten jobbar hon just nu på en EP tillsammans med sångaren Jxnatan.

Karin & Sara
Populära humorpodden Karin & Sara har ärats med två priser i Svenska podradiopriset 2014, en hedrande fjärdeplats i kategorin Sveriges bästa podcast och tredje plats i humorkategorin. Som vanligt har de fler frågor än svar, och under årstidsinvigningen kommer de att söka folkets röst i Rådhusparken.

Staffan Ling
Staffan Ling är en Umeåprofil med bred bakgrund inom kultur och media. Han var med och startade Studentteatern som sedan blev Grotteatern, producerade första ungdomsradion utanför Stockholm, har regisserat på Västerbottensteatern, har gjort ett gäng krogshower och revyer i Umeå och Stockholm. Han var tv-producent, programledare och regissör vid SVT mellan 1969–1987 och bidrog till Umeås utveckling till att bli en av landets fyra produktionsorter för tv, och han har varit programledare för ett par hundra program på TV3 och TV4. Och detta för att bara nämna några saker.

Idéan
Idéan är för- och grundskolans pedagogiska och kulturpedagogiska utvecklingscentrum och kommer för tionde året i rad att genomföra det lysande evenemanget med barnens lyktor i centrala Umeå, i år i den nedre delen av Rådhusparken bredvid nya kulturhuset Väven.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Nu är sista årstiden här