Publicerat 4 november, 2014

Nya stadsbiblioteket testas under genrepsvecka

Den 12-18 november öppnas Umeå stadsbibliotek tillfälligt för att testa den nya verksamheten inför nya stadsbibliotekets och Vävens invigning den 21 november. Ny teknik, utrustning, flöden och rutiner ska prövas på riktiga biblioteksbesökare i de nya lokalerna.

Nu blir stadsbibliotekets böcker tillgängliga igen för första gången sedan gamla biblioteket stängdes i början av augusti. Under genrepsveckan kan Umeåbor och andra låna och återlämna böcker precis som vanligt på stadsbiblioteket, men öppettiderna är begränsade. Efter genrepet stängs stadsbiblioteket fram till stadsbibliotekets och Vävens invigning den 21 november. Dagarna mellan genrepet och invigningen ska man finjustera det som eventuellt fungerat mindre bra utifrån besökarnas och medarbetarnas synpunkter.

– Allt är inte färdigt och vi ber om överseende för det, men vi vill ändå göra det möjligt för alla att så fort det är möjligt ta del av det nya stadsbiblioteket. Det är en kort testperiod och det ger oss möjlighet att upptäcka brister. Vi vill till exempel se att vår avancerade återlämningsautomat som löper över tre våningar fungerar och vad som återstår att justera på den. Alla skyltar är heller ännu inte på plats, men personalen kommer att göra sitt allra bästa för att vägleda biblioteksbesökarna, säger Ingegerd Frankki, bibliotekschef Umeå kommun.

I nya stadsbiblioteket vävs bibliotekets ytor samman med en konsthall, Kvinnohistoriskt museum och filmsalar, vilket ger helt nya förutsättningar för samarbeten och möten. Scener och verkstäder för olika typer av skapande erbjuder alla besökare ett större spektrum av upplevelser. Umeå kulturs personal har arbetat fram nya hyllgrupperingar och ökat exponeringen av böckerna, med avsikt att förbättra tillgängligheten och väcka nyfikenhet. Böckerna är exempelvis placerade i närheten av rum och ytor som kan användas till aktiviteter inom samma ämnesområde. På nya stadsbibliotekets 5000 kvadratmeter finns det förutom böcker, tidskrifter, film och musik också läsplatser med älvsutsikt, grupprum samt gott om ytor för barn och unga. Alla bibliotekets böcker är nu lättillgängliga tack vare det öppna magasinet.

– Det känns oerhört stort att få vara med och öppna den här byggnaden för alla Umeåbor. Det intensiva arbetet som personal och andra har lagt ner under flera år för att skapa ett nytt bibliotek och en mötesplats för de kommande årtiondena är nu äntligen klart. Böckerna kommer fortfarande att vara basen för verksamheten men de kompletteras av ytor för möten, arrangemang, studier och återhämtning och jag hoppas och tror att det kommer att bli en uppskattad plats att besöka för alla, säger Ingegerd Frankki.

Läs mer om genrepet på www.minabibliotek.se/stadsbiblioteket

Öppettider under genrepet 12-18 november:
Onsdag 12 november 12.00–18.00
Torsdag 13 november 12.00–18.00
Fredag 14 november 12.00–18.00
Lördag 15 november 12.00–16.00
Söndag 16 november STÄNGT
Måndag 17 november 12.00–18.00
Tisdag 18 november 12.00–18.00

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Nya stadsbiblioteket testas under genrepsvecka