Publicerat 18 november, 2014

Seendets och avbildandets villkor

I projektet Vi och dom andra har åtta fotografer bjudit in att delta i skapandeprocessen för att skaka om de invanda föreställningarna om vem som ser, och vem som blir sedd. Den 30 november öppnar utställningen på Västerbottens museum.

Fotograferna ifrågasätter uppdelningen av människor i ”vi och dom”. Med dokumentärfotografi vill de synliggöra företeelser i samhället och på så sätt nyansera bilden av vår samtid och människors liv. Elin Berge, David Dahlberg, Alexandra A. Ellis, Malin Grönborg, Johan Gunséus, Sara Lindquist, Linda Maria Thompson och Lars Öberg har jobbat gemensamt med egna dokumentära projekt där de utmanar sin fotografiska yrkesroll och låter de som blir fotograferade vara mer delaktiga.

– Vad händer om deltagaren själv är med och fotograferar? Då kan det komma upp saker som deltagaren tycker är viktigt, men som jag som fotograf inte har någon insikt i, säger fotografen Lars Öberg.

Utställningen visas på Västerbottens museum från 30 november till och med 1 februari. Genom ett samarbete med Clear Channel som äger annonsplatser på busshållplatser kommer fotografierna dessutom att synas längs Umeå lokaltrafiks busslinje 2 mellan Vasaplan och Ersboda i Umeå under perioden 1 december till 28 januari.

I projektet Vi och dom andra väcks frågor om det samtida dokumentärfotografiets roll, både för professionella och andra användare av den fotografiska bilden. Sara Lindquist, en av de medverkande fotograferna, har till exempel fokuserat på våld i relationer i sitt delprojekt Här kan ingen ta oss. Deltagarna har fotograferat platser där de känner sig trygga. Det handlar om att vara delaktig. Att inte bara bli berättad om, utan att vara den som berättar.

I anslutning till utställningen på Västerbottens museum kommer en rad samtalskvällar att arrangeras, liksom lekfulla familjevisningar.

Läs mer:
http://viochdomandra.se/
https://www.facebook.com/events/792641050800376/
http://www.vbm.se/sv/se-and-gora/utstallningar/2014/voda-vi-och-dom-andra.html

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Seendets och avbildandets villkor