Publicerat 21 november, 2014

Sveriges mäktigaste konferens

Fler än 300 forskare, aktivister, kultur- och jämställdhetsarbetare kommer till Umeå för Att utmana makten. Den 26-28 november pågår Sveriges största genusforskarkonferens – g14, där begreppet makt utmanas och diskuteras i förhållande till samisk feminism, antirasistisk forskning, arbetsmarknad, skogssektor, hushållsarbete, kropp, litteratur, bland mycket annat.

g14 är en återkommande nationell konferens om svensk genusforskning. I år, när Umeå är kulturhuvudstad, har turen kommit till Umeå universitet att arrangera den. Passande nog har temat, ”Att utmana makten/Challenging power” funnits med som ett feministiskt och genusvetenskapligt projekt under hela kulturhuvudstadsåret. Konferensen kan därmed ses som en slags avslutning och avrundning på en rad arrangemang och initiativ som genomförts, säger Kerstin Alnebratt, föreståndare för Nationella sekretariatet för genusforskning.

Intresset för g14 har varit stort. Över 60 olika programpunkter kommer att presenteras i form av workshops, rundabordssamtal, panelsamtal och forskningspresentationer. Årets konferens kretsar kring ledorden makt, kunskap och kritik. Vad är makt? Vem utövar makt och hur kan makt utmanas på olika arenor? Vad innebär feministisk kunskap? Hur bidrar genusvetenskapen till kritiska granskningar och problematiseringar, både inom akademin och i samhället? Frågorna ställs i relation till arbetsmarknad, sjukvård, skola, miljö, kultur, politik, konst, med mera.

Internationella gäster
g14 gästas av Philomena Essed, professor i kritiska rasstudier, genus- och ledarskapsstudier, Antioch University, som är känd för att ha introducerat begreppet vardagsrasism i Sverige och internationellt. Hon kommer att tala om social rättvisa och jämlikhet mellan könen. Katie King, professor vid University of Maryland, forskar bland annat om feministisk teori och mediestudier, gästar också g14 och kommer att tala om makt, kunskap och feminism, med fokus på hur kunskap skapas och medias roll i förhållande till detta. Myra J. Hird, professor och Queen´s National Scholar, School of Environmental Studies, Queens University, Canada, forskar inom vetenskapsstudier, miljöstudier och kunskapsmobilisering.

Några föreläsningar är öppna för allmänheten:
Onsdag 26 november 15.00 – 16.30, Idun ”Utmaningar och villkor för antirasistisk feminism”.
Torsdag 27 november 12.30 – 14.00, Idun ”Inför lif eller död?” 1010 år av samisk feministisk kamp”.
Torsdag 27 november kl. 16.15 – 17.45, Tonsalen ”Genusforskning som en nödvändighet för att förstå, problematisera och driva jämställdhetsarbete – några exempel från kommunal och regional nivå”.
Fredag 28 november 10.30 – 12.00, Idun “Nature, Bodies, Technologies, Matters, and Responsibility. Feminist Interventions and Altercations”.

Arrangörer är Umeå centrum för genusstudier vid Umeå universitet, Nationella sekretariatet för genusforskning och Sveriges Genusforskarförbund. Konferensen genomförs i samarbete med Umeå kommun och Länsstyrelsen Västerbotten.

Mer information om konferensen finns på g14.se

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Sveriges mäktigaste konferens