Publicerat 21 november, 2014

Vandrandets årstid invigd

Kulturhuvudstadsåret i Umeå slutspurtar. Programårets åttonde och sista årstid Tjakttjadálvvie (höstvintern) invigdes fredag 21 november i samband med öppnandet av Umeås nya kulturhus Väven. Tusentals lyktor och sköna beats skapade en härlig stämning.

Rådhusparken i centrala Umeå förvandlades för en kväll då värmande eldar och tusentals små lyktor skapade en härlig stämning. Lyktorna har tillverkats av barn i Umeå och hundratals av dem var på plats under kvällen tillsammans med sina familjer. De bjöds på värmande dryck med gakkobröd och torkat renkött som tilltugg. På scenen utanför det nya kulturhuset Väven hjälpte DJ May Dar från Femtastic till att värma upp publiken med sina beats.

Umeåprofilen Staffan Ling tolkade Tjakttjadálvvie, vandrandets årstid:
– Vi befinner oss i ständig vandring. Vi härstammar alla från Afrika och våra förfäder har sakta vandrat norrut. Nuförtiden fortsätter vi vandra. Vi ska egentligen ingenstans men gör saker på vägen. Tillsammans kommer vi att fortsätta vandra in i evigheten!

Marie-Louise Rönnmark, ordförande i Umeå kommuns fullmäktige och kulturhuvudstadsutskott invigde årstiden:
– Umeåborna har snart vandrat igenom ett helt år som Europas kulturhuvudstad och världen har upptäckt Umeå och fascinerats av oss.

Under kvällen vandrade den populära humorduon Karin & Sara runt i parken och i Väven för att söka folkets röst till sin nästa podcast. Den kommer att publiceras här: http://karinskonstgrepp.libsyn.com/

Se bilder från kvällen i vårt Facebook-album

Många Umeåbor var förstås nyfikna på det nya kulturhuset Väven, 15 000 kvadratmeter med stadsbibliotek, scener, kvinnohistoriskt museum, biosalonger, konsthall och skaparverkstäder. Vävens öppningsprogram lockade med massor av musik, utställningar och andra aktiviteter. Det pågår ända fram till 4 december. Läs mer på vaven.se.

Programmet under kulturhuvudstadsårets sista årstid innehåller många höjdpunkter och intressanta projekt, till exempel dansproduktionen Waves av franska koreografparet Héla Fattoumi och Éric Lamoureux med nyskriven musik av Peter von Poehl, Corners Ersboda där ett 15-tal konstnärer från hela Europa samarbetar med befolkningen i ett av Umeås bostadsområden och Umeå Europeiska Filmfestival.

Ett annat stort evenemang att se fram emot är Northern Light på Rådhustorget den 13 december. Då utlovas en färgsprakande show med häftiga ljusprojektioner och artister som Seinabo Sey, INVSN, Kitok, Caotico, Maxida och Mimi Märak, Katarina Barruk och Svante Henryson. Northern Light är ett multikonstverk grundat på gränsöverskridande berättelser i tal, ljud, bild och rörelser. Kvällen den 13 december blir även en överlämning till 2015 års europeiska kulturhuvudstäder, Mons i Belgien och Plzen i Tjeckien.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Vandrandets årstid invigd