Publicerat 10 november, 2014

Vävens premiärveckor

Fredag 21 november 2014 öppnar Väven, Umeås nya mötesplats för kultur och upplevelser vid Umeälven. Lokalerna fylls med dans, teater, musik, film, skapande aktiviteter, litteratur, konst och mycket mer.

Det blir två fullmatade premiärveckor som arrangeras av Umeå kommun i samarbete med Umeå2014 och många kulturaktörer i Umeå. Så gott som alla evenemang under premiärveckorna är gratis, men till en del av dem krävs platsbiljetter.

Invigningsdagen fredag 21 november är det öppet hus i hela Väven med massor av aktiviteter. Det blir musik med bland andra bluegrasskvartetten Halm från Sävar, reggaebandet Jambb med rötterna i Iran, Burundi, Thailand och Tanzania samt Sensei som bjuder på melodisk interaktion mellan saxofon och kontrabas.

Lördag 22 november fortsätter invigandet – konsthallen Reflektera öppnas officiellt i samband med vernissagen av Avtryck, en utställning med måleri och grafik av Nic Langendoen. Det blir ytterligare en bandklippning när Sveriges första kvinnohistoriska museum invigs med pompa och ståt. Museets första utställningar är Rötter – en trasslig historia och En ropande tystnad. Under lördagen kommer det att vara författartätt när Theodor Kallifatides, Elisabeth Rynell och Peter Normark kommer på besök i Väven. Det blir också metaforbrottning, en konstform som liknar poetry slam eller rap battle.

Söndag 23 november intas Vävenscenen av clowner. Drömställe är en lekfull och visuell familjeföreställning om att nå bortom sina begränsningar. Sagostunder på flera olika språk avlöser varandra och det blir massor av olika workshops och prova-på-aktiviteter. Molnskugga är en diktperformance med nio kvinnor som läser Tomas Tranströmers dikter på nio olika språk.

Vävens premiärveckor pågår fram till den 4 december. Några av evenemangen är en musikteater med över 140 medverkande seniorer, flera författarbesök, Splash of Colours – en festkväll i regnbågens alla färger, en sprakande teaterstafett där Kulturcentrums teatergrupper spelar upp efter varandra, Vi väver drömmar – en dansföreställning med Balettakademien, Under asfalten ett fjäll med Mimie Märak och Maxida Märak samt folkmusik och jazz. Arrangemanget Fria ord den 2 december undersöker kulturens gränser och möjligheter med Athena Farrokhzad, Po Tidholm, Annika Norlin, Mattias Alkberg och Kartellen på scenen.

Hela programmet finns på vaven.se

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Vävens premiärveckor