Publicerat 8 december, 2014

Northern Light på Lucia

Den 13 december i år blir ingen vanlig Luciadag i Umeå. Northern Light är en färgsprakande show som bland annat kommer att innehålla ljusprojektioner med Rådhuset som fond, men även musik av Seinabo Sey, INVSN och Kitok.

Northern Light beskrivs som ”ett multikonstverk grundat på gränsöverskridande berättelser i tal, ljud, bild och rörelser”. För musiken står artister från både Umeå, Sápmi och övriga Sverige, bland andra Seinabo Sey, INVSN, Kitok, Caotico, Maxida Märak och Svante Henryson. Det blir en scenshow med mäktiga ljusproduktioner där hela Rådhuset kommer att förvandlas. En av akterna är Drumboutique, ett unikt samarbete mellan sju kända trummisar, bland andra Morgan Ågren som spelat med Frank Zappa och Jonna Löfgren från bandet Glasvegas. Flera överraskningar utlovas och allt är gratis.

Seinabo Sey blev direkt ett av årets stora genombrott när första singeln och internationella hiten Younger släpptes. Hon har uppträtt hos Jools Holland i BBC och kommer till Umeå direkt från Nobels Fredspris-konsert i Oslo. I januari 2015 åker hon på en ny vända i USA.

INVSN (tidigare Invasionen) med frontmannen Dennis Lyxzén går sin egen väg utan att snegla på rådande trender. De har släppt tre fullängdsalbum, det senaste även på engelska. Sedan förra hösten har bandet gjort över 110 spelningar över hela världen.

Kitoks musik har beskrivits som ”Beastie Boys på svenska”. Hans låtar Sista utposten, STHLM City och Paradise Jokkmokk har spelats flitigt på radio i år. Punk och hiphop möter humor och ett samiskt arv i en uppvisning i respektlöst låtskrivande.

Kvällen är också en överlämning till de europeiska kulturhuvudstäderna för 2015, Mons i Belgien och Plzen i Tjeckien, som har representanter på plats under kvällen. Vi ses på Rådhustorget lördag 13 december klockan 19:00!

Läs mer om arrangemanget och de medverkande

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Northern Light på Lucia