Publicerat 1 december, 2014

Receptet för vandrandets årstid

Institutionen för kostvetenskap vid Umeå universitet uppmärksammar kulturhuvudstadsåret genom att låta studenterna ta fram recept som är baserade på de åtta samiska årstiderna. På gränsen mellan höst och riktig vinter, i det åttonde och sista receptet för kulturhuvudstadsåret, presenteras röding med kanske lite ovanliga tillbehör.

När de skapat sina recept har studenterna utgått från Åsa Simmas beskrivningar av årstiderna. Så här skriver hon om höstvintern, vandrandets årstid:
Solen vandrar i väg, försätter oss i tystnad och väntan. Renarna skiljs till mindre hjordar, varsamt vandrar de till vinterbetena, marken är känslig och med försiktighet bör vi träda på henne. Hon sover under det gnistrande snötäcket, norrskenet, ljuset från deras ögon som lämnat oss betraktar oss, stjärnorna samlas i klara mönster så att vi finner vägen tillbaka till det nya året som kommer.

Studenten Sara Wikmans tankar om årstiden och receptet:
Jag fastnade för lugnet i texten och tog fasta på snön som täcker jorden. Därefter valde jag råvaror som passar till årstiden och som tillsammans skulle skapa en mustighet i rätten. Den pressade potatisen ska symbolisera snötäcket och rödingen med kvannepesto det magra vinterbetet som sticker fram. Svampen får symbolisera de mindre renhjordarna och norrskenet tar sig uttryck i tranbärskompotten.

Fjällröding med kvannepesto och pressad mandelpotatis

4 portioner

Pressad potatis:
700 g mandelpotatis
2 dl riven Västerbottensost
1 msk flytande margarin
2 krm salt

Fjällröding:
5-600 g rödingfilé
3 tsk salt

Kvannepesto:
4 dl kvanne (alternativ basilika)
1 dl olivolja
100 g skogskantarell
1 dl solrosfrön
1 msk tranbär
½ schalottenlök

Tranbärskompott:
1 ½ dl tranbär
1 ½ dl strösocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skala potatisen, låt koka under lock i cirka 20 min. Häll av vattnet och tillsätt flytande margarin. Pressa samman potatisen och tillsätt den rivna osten. Dra av från plattan.
  3. Blanda samman samtliga ingredienser till kvannepeston i en matberedare, alternativt använd stavmixer.
  4. Salta rödingfiléerna och bred sedan över ett täcke av kvannepeston. Tillaga i mitten av ugnen i cirka 15 min.
  5. Låt tranbär och strösocker få sjuda tillsammans i cirka 10-15 min. Dra av från plattan, på så sätt får kompotten en tjockare konsistens. Tranbär kan för variation bytas ut mot enbär.

Se de tidigare receptem här

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Receptet för vandrandets årstid