Publicerat 13 december, 2014

Sista stora showen

Programmet för Umeå2014 går mot sitt slut, men kulturhuvudstadsårets grand finale fick Umeåborna och besökarna ta del av redan på luciaaftonen. Medverkade gjorde bland annat Seinabo Sey, Kitok och INVSN.

Cirka 11 000 personer hade sökt sig till Rådhustorget på luciakvällen den 13 december för att se på kulturhuvudstadsårets sista stora show – Northern Light. Evenemanget bjöd på en rad kända musiker från Umeå, Sápmi och Sverige. Inledde kvällen gjorde Avatarkvartetten, bestående av musiker från NorrlandsOperans Symfoniorkester, som spelade stämningsfull musik en halvtimme innan showen startade.

Se bilder i vårt Facebook-album (videosammandrag kommer inom kort)

Medverkande artister var:
• Seinabo Sey
• Kitok
• INVSN
• Caotico
• Kraja
• Maxida och Mimie Märak
• Katarina Barruk som jojkade från klocktornet
• Nyskapade Drumboutique, exklusivt sammansatt för Northern Light , som bestod av världsklassbatteristerna Morgan Ågren, Jonna Löfgren, Erik Dahlgren, Sten Öberg, Malin Jonsson, Micke Emsing och Malin Ernestad
• Svante Henryson på cello
• Battle of the Northern Light med kampsportstjärnorna Anette Bergström och Jakob Isaksson

2015 års kulturhuvudstäder Mons (Belgien) och Plzen (Tjeckien) fanns också på plats för en ceremoniell överlämning av kulturhuvudstadstiteln som de fick av Marie-Louise Rönnmark, ordförande i kommunfullmäktige och kommunstyrelsens kulturhuvudstadsberedning (tidigare kulturhuvudstadsutskottet) samt Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå2014. Ceremonin var däremot inget avslut för Umeå2014, då Umeås kulturhuvudstadsår pågår några veckor till.

– Kulturhuvudstadsåret har varit ett lyft för det nordliga rummet, och Umeå har synts och hörts långt ut i Europa och världen. Året 2014 är snart till ända men kulturstaden Umeå kommer leva vidare och fortsätta vara en stad som förknippas med öppenhet, engagemang, nyfikenhet och passion, sa Marie-Louise Rönnmark.

Showen ramades in av ljusprojektioner på Rådhuset ackompanjerade med nyskriven musik av Henrik Oja, och avslutades med storslagna fyrverkerier.

Foto: Fredrik Larsson

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Sista stora showen