Publicerat 17 december, 2014

Tips för Umeåbesökare i mellandagarna

Under kulturhuvudstadsåret har både Västerbottens museum och Bildmuseet visat fantastiska utställningar i sina nya lokaler och lockat rekordmånga besökare. Deras utställnings- och programverksamheter rullar på som vanligt över årsskiftet och vidare in i 2015. Varför inte passa på att visa museerna för släktingar och vänner som kommer till Umeå i mellandagarna?

Tidigare i år öppnade Västerbottens museum två nya permanenta utställningar. Textil handlar om kläder från förr och nu, mode och trender, tekniker, material och skötsel. Rock Art in Sápmi berättar om den del av vårt nordliga kulturarv som utgörs av hällkonsten med dess form- och symbolspråk.

I samband med att kulturhuvudstadsåret invigdes öppnade också Sune Jonsson Centrum för Dokumentärfotografi på Västerbottens museum. Där bedrivs utställnings-, program- och pedagogisk verksamhet. Just nu visas Vi och dom andra, där åtta Umeåfotografer bjudit in människor i skapandeprocessen för att skaka om de invanda föreställningarna om vem som ser, och vem som blir sedd.

En annan aktuell utställning på Västerbottens museum är Bill 365°, även den ett kulturhuvudstadsprojekt. Varje dag under ett års tid skapade konstnären Bill Olson skisser och teckningar i direktsändning på webben. Alla kan ses i utställningen som pågår fram till 18 januari.

För barnen finns Minimus skaparverkstad och utställningen ABC Bokstavslek. De kan också rista en egen hällristning, krypa i tunnlarna under Umeå stad i utställningen Umeå – minnen och framtid eller äta plättar med grädde och sylt i kaféet. Mellan 25 december och 6 januari har Västerbottens museum öppet alla dagar 11–17, förutom nyårsafton då det är stängt. Se www.vbm.se för detaljerat program och information om övriga utställningar.

Samiska konstnärer och medskapande
På Bildmuseet visas fyra utställningar just nu, två av dem är de sista i serien där åtta konstnärer med samisk bakgrund skapat nya verk i varsin separatutställning under kulturhuvudstadsåret. Geir Tore Holms ljusverk Fughetta i museets entréplan refererar till renkött. Anders Sunna hämtar motiv till sitt måleri från historien och personliga erfarenheter. Utställningen Area Infected handlar bland annat om tvångsförflyttningar och om gerillarenskötsel som överlevnadsstrategi.

Mexikansk-kanadensiske konstnären Rafael Lozano-Hemmer arbetar med storskaliga elektroniska installationer som bjuder in till medskapande. A Draft of Shadows, som är konstnärens första separatutställning i Skandinavien, visar tre interaktiva verk som upptar Bildmuseets två översta våningsplan; ett hav av glödlampor som blinkar i takt med besökarnas hjärtslag, en lekfull ljudinstallation som styrs av publikens skuggor samt ett verk där betraktaren får se vit rök stiga ur sina egna ögon.

Bröderna Humberto och Fernando Campana är kända för sitt sätt att uppfinna nya användningsområden för olika material och använda dem på överraskande och lekfulla sätt. I Woods (bilden) har de skapat en jätteinstallation specifikt för Bildmuseet med svenska naturmaterial – lin och takhalm.

På lördagar klockan 13 erbjuder Bildmuseet halvtimmeslånga guidade familjevisningar med samtal kring ett urval bilder och konstverk. På söndagar klockan 13 har du chansen att fördjupa upplevelsen ytterligare med visningar som tar cirka 45 minuter och ger nya ingångar till konsten. Bildmuseet är stängt julafton, juldagen, nyårsafton, nyårsdagen samt på måndagar. På tisdagar är det öppet 11-20 och övriga dagar 11-18. Läs mer på www.bildmuseet.umu.se.

Bilden: Campanas, Woods, 2014 (foto: Polly Yassin / Bildmuseet)

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Tips för Umeåbesökare i mellandagarna