Publicerat 10 december, 2014

UEFF avslutas med stumfilmskonsert

Avslutningsakten för Umeå europeiska filmfestival 2014 är en stumfilmskonsert. Två filmer från 1927 och 1928 ackompanjeras av Marcus Holmberg tillsammans med en blåsensemble och en liten kör.

Marcus Holmberg är kanske mest känd som basist i det inflytelserika indiepopbandet Komeda, men har även spelat i band som The Most och Woodlands. Han har också skrivit musik till ett antal teaterföreställningar och komponerade och spelade på 90-talet musik till en rad stumfilmsklassiker som en av medlemmarna i konstellationen Projektor 7.

La coquille et le clergyman från 1927 handlar om en präst, svuren till ett liv i celibat men som förälskar sig i en kvinna och lider alla helvetets kval. Den brittiska censuren tyckte att regissören Germaine Dulacs försök att regissera ”en dröm på bioduken” var obegripligt och totalförbjöd filmen. Filmen ska ha inspirerat Luis Buñuel och Salvador Dalí att göra Den andalusiska hunden, och i dag anses den vara ett mästerverk. Som förfilm visas Hans Richters dadaistiska kortfilm Vormittagsspuk från 1928.

Stumfilmskonserten äger rum på Vävenscenen lördag 13 december klockan 21. Biljetterna kostar 100 kronor och finns att köpa i filmfestivalens biljettkassor på plan 1 och 4 i Väven.

Mer information på www.ueff.se

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | UEFF avslutas med stumfilmskonsert