Publicerat 1 december, 2014

Umeå deltar i Kungens och Drottningens statsbesök i Frankrike

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia avlägger statsbesök i Frankrike den 2–4 december 2014 på inbjudan av president François Hollande. På anrika järnvägsstationen Gare de Lyon visar Umeå2014, Europas kulturhuvudstad, en fotoutställning med bilder från Umeå.

Statsbesöket är tänkt som ett tillfälle att ytterligare stärka de nära politiska, ekonomiska och kulturella banden mellan Sverige och Frankrike. Veckan går under namnet La Suède en lumière (Sverige i ljus) och har ljuset, ett viktigt element i de svenska traditionerna, som symbol. Syftet är att väcka fransmännens nyfikenhet och intresse för Sverige som ett innovativt och miljömedvetet land.

Umeå är representerat av kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark och stadsdirektören Jonas Jonsson. Kungen kommer att inviga utställningen Ljuset från norr på Gare de Lyon tillsammans med stadsdirektören och delta i en efterföljande presskonferens för fransk och svensk press. Det sker på den anrika restaurangen Le train bleu som serverar svensk/norrländsk mat under veckan.

I programmet finns också deltagande i näringslivs- och miljöseminarier samt ett besök i den franska riksdagen Senaten och en lunch hos Paris borgmästare.

– Detta är en unik chans att uppmärksamma Umeå och det gångna kulturhuvudstadsåret i Frankrike, säger Marie-Louise Rönnmark. Att tillsammans med kungaparet få lyfta fram Umeås och Sverige stora potential i miljö- och näringslivsfrågor är ett tillfälle som vi värderar högt.

Kulturhuvudstadsåret Umeå2014 har inneburit stora framgångar för besöksindustrin, bland annat med en 60-procentig ökning av antalet utländska besökare.

– Vi kan konstatera att Umeå stärkts som ett attraktivt besöksmål genom den europeiska marknadsföringen och det betyder fortsatt utveckling och ökade intäkter för kommunen. Öppningen av nya kulturhuset Väven och flera nya hotell gör att vi tror på fortsatt utveckling inom turistområdet, säger Jonas Jonsson, stadsdirektör i Umeå.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Umeå deltar i Kungens och Drottningens statsbesök i Frankrike