Publicerat 4 december, 2014

Umeå på plats i Paris med stor utställning invigd av Kungen

På det svenska statsbesökets tredje dag invigdes en stor utställning om Umeå och kulturhuvudstadsåret i Paris på den anrika järnvägsstationen Gare de Lyon. Kungen fick utställningen presenterad av stadsdirektören Jonas Jonsson och kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark. Den innehåller bilder från framförallt kulturhuvudstadsårets olika aktiviteter men också naturbilder från Västerbotten.

Energi, klimat och miljö har varit i centrum under statsbesöket. Paris kommer nästa år att vara värd för det stora klimattoppmötet där Umeås hoppas få vara en aktiv partner.

Umeå har också under veckan haft diskussioner med det franska regeringskansliet i frågor som rör klimat, miljö och framtidsfrågor. Vid ett seminarium hos Paris borgmästare under onsdagen fördes diskussioner mellan städerna Paris, Stockholm och Umeå om hållbar stadsutveckling. Under besöket i Frankrike hade Umeå möjligheten att visa på sin unika hållbara miljö och visa på möjligheten att vara försöksort för olika hållbara lösningar i Sverige och Frankrike.

Marie-Louise Rönnmark och Jonas Jonsson var också inbjudna till den franska riksdagen, Senaten, för att utbyta erfarenheter kring kultur- och utbildningssatsningar.

-För oss i Umeå har det varit mycket värdefullt att få diskutera och dela erfarenheter med Frankrike, i frågor som rör miljö, kultur och hållbar utveckling, säger Marie-Louise Rönnmark kommunfullmäktiges ordförande på plats i Paris. Våra erfarenheter från kulturhuvudstadsåret gör oss attraktiva på många områden och Umeå aspirerar nu på att bli Europas miljöhuvudstad 2017.

– Genom Umeåutställningen på Gare de Lyon för miljontals Parisbor,  kan vi visa på ett intressant kulturklimat och stärka besöksnäringen, säger Jonas Jonsson stadsdirektör. Men Umeås framträdande position under statsbesöket betyder också värdefulla möten med det svenska näringslivet och många viktiga kontakter har knutits för framtiden.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Umeå på plats i Paris med stor utställning invigd av Kungen