Publicerat 25 februari, 2015

Kulturhuvudstadsåret på film

Kortfilmen Co-Creating the Capital of Culture visar upp Umeås kulturhuvudstadsår. Här kan du titta på filmen.

Under kulturhuvudstadsåret har 14 kulturaktörer sökt och fått medel för att dokumentera sina evenemang. Sammanlagt klockar filmerna in på 18 timmar och 56 minuter. Kortfilmen Co-Creating the Capital of Culture sammanfattar året på strax under tio minuter.

Filmen, som är en del av det dokumentationsarbete av året som pågår under våren 2015, innehåller förutom tidigare filmer med kulturhuvudstadsevenemang även filmklipp från årstidsinvigningar samt nyinspelade intervjuer med olika aktörer.

Filmproducent är Umeåbaserade filmaren Mattias Andersson.

– Filmen är ett försök att sammanfatta året som har varit och förhoppningen är att fler kan få ta del av kulturhuvudstadsåret. Jag tror filmen kan bli viktig med tiden, då den säger något om allt det som hände under 2014, säger Mattias Andersson.

De evenemang som dokumenterats under kulturhuvudstadsåret är: Sami Chinese Project, Littfest, Making Senses, 12 points festival, Shape in Shambles – A musical discordance for Refused and orchestra, Convoy, A Choral Midsummer Light’s Dream, StadionMusik, Popup Grand Slam, Russuoh Vuölieb! (Väck upp jojken!), Survival kit, Musik från stunder då livet var som allra bäst, Staden och U x U Festival.

Missa inte Umeå2014:s videosamling där du kan se årstidsinvigningsfilmerna i sin helhet, plus mycket annat!

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Kulturhuvudstadsåret på film