Höstvinter

Tjakttjadálvvie – Vandrandets årstid
Solen vandrar i väg, försätter oss tystnad och väntan. Renarna skiljs till mindre hjordar, varsamt vandrar de till vinterbetena, marken är känslig och med försiktighet bör vi träda på henne. Hon sover under det gnistrande snötäcket, norrskenet, ljuset från deras ögon som lämnat oss betraktar oss, stjärnorna samlas i klara mönster så att vi finner vägen tillbaka, till det nya året som kommer.
Åsa Simma


Tjaktje-Daelvie / Höstvinter

novjan_sweGå till evenemangskalendern: Denna årstid började 21 november 2014.

Bläddra i programhäftet för denna årstid

Några av höjdpunkterna i programmet denna årstid:

Umeå Europeiska Filmfestival 2014
MOVE filmfestival bytte namn till UEFF. Det var en avstamp för en långsiktig filmsatsning i Umeå med både reguljära visningar och festivalverksamhet med kulturhuset Väven som ny hemvist.

Waves
Vandrandets årstidskonsert bjöd på ett nyskapande dansverk till levande musik av Peter von Poehl.

Invigning Kvinnohistoriskt museum
21 november 2014 öppnade Sveriges första kvinnohistoriska museum i kulturhuset Väven, Umeå. Ett modigt och annorlunda museum med nyskapande utställningar om historia, identitet, makt och kön.

Vi och dom andra – VODA
Genom att bjuda in människor att delta i skapandeprocessen ville fotograferna i utställningen Vi och dom andra skaka om de invanda föreställningarna om vem som ser, och vem som blir sedd.

I am not a girl
Året är 1824 när gotländska 16-åringen Therese Bruce blir Andreas Bruce. Föreställningen skildrade och ifrågasatte religiösa, livsstilsrelaterade och könssorterande kulturer.

Musik från stunder då livet var som allra bäst
Konsert som speglade norrlänningens själ – kanske med just din önskelåt? I januari 2014 gick frågan ut till allmänheten – ”Vilken melodi gör dig lyckligast?” . Människor i alla åldrar och med olika bakgrunder skickade in sina önskningar och berättade varför just den musiken betytt så mycket.

Du är här: Startsida | Om programåret | Höstvinter