Vår

Gijrra – Återvändandets årstid
Nu är dagarna och nätterna ljusa, ett bedövande dån släpper isarna, de levande vattendragen kittlar marken, lockar grönskan att återvända. Miessemánnu är ordet för maj, kalvmånaden, de är då de tar sina första stapplande steg. Till de trygga bekanta barfläckarna på fjällsluttningar återvänder de år efter år, till samma bekanta marker. Kalvarna samlar kraft, samlar mod för livsvandringen.
Åsa Simma


Gïjre – Vår


gijrraswe

Gå till evenemangskalendern: Denna årstid började 30 april 2014.

Bläddra i programhäftet för denna årstid

Några av höjdpunkterna i programmet denna årstid:

Next Level Craft
En färgsprakande procession av mystiska väsen vandrar genom ett nordligt landskap och bär med sig magiska föremål. Vilka är de och vart är de på väg? Är det ett sagobröllop, ett demonstrationståg, en karneval, ett begravningståg, en modevisning eller kanske en blandning av allt detta?

Right Is Wrong
Utställningen Right Is Wrong visade kinesisk konst från fyra decennier och presenterade samtidskonstens framväxt i Kina.

Norrländsk passion
Ett stort, nyskapande teateräventyr i ett cirkustält – tre unga norrländska dramatiker skrev varsin pjäs.

Shape in Shambles
Norrlandsoperans synfoniorkester gjorde en orkestertolkning av hardcorebandet Refuseds hyllade skiva The shape of punk to come.

Festival Normal
Fokus på scenkonst som problematiserade våra föreställningar om vad som är ”normalt” genom att arbeta med, för och om personer med funktionsnedsättning.

Inta Ruka – Dainas liv
Inta Ruka från Lettland har sedan 1980-talet dokumenterat agrara miljöer i de östra delarna av sitt hemland och stadsmiljöer i huvudstaden Riga.

MADE 2014
MADE förstärkte och vässade innehållet under kulturhuvudstadsåret. NorrlandsOperans och Umeås årligt återkommande scenkonstfestival, MADE, startades 2006 och står för Music, Art, Dance, Etcetra.

Samtida självporträtt
Självporträtt är ett sätt att undersöka sig själv genom att avbilda sitt yttre och inre. Under två år samarbetade Bildmuseet med konsthögskolor i Estland, Finland, Irland och Lettland för att utarbeta konstpedagogiska metoder kring självporträtt.

Du är här: Startsida | Om programåret | Vår