Vårvinter

Gijrradálvvie – Uppvaknandets årstid
Dagarna tänjs med ett ripsteg om dagen, väcker till liv, istapparna droppar, brister i glädjetårar, uppvaknandet framkallar rörelse, de väntande renvajorna som bär det nya livet inom sig, blickar mot nordväst, medan jordens längtan till uppvaknandet föser undan snötäcket. Renvajorna vet, snart är det dags att återvända till samma barfläckar som tagit emot hennes kalvar år efter år.
Åsa Simma


Gijre-daelvie – Vårvinter

gijradal_sve

 

Gå till evenemangskalendern:
Denna årstid började 28 februari 2014.

Bläddra i programhäftet för denna årstid

 

Några av höjdpunkterna i programmet denna årstid:

Horror & Art
Umeå blev under sex veckor 2014 ett centrum för skräckintresserade. Festivalen tog avstamp i teater och film och fortsatte till musik, konst och vetenskap.

House of Metal 2014
Cirka 25 band från Sverige och övriga världen spelade. På dagtid kunde intresserade gå gratis på gitarr- och trumclinics.

Umeå Open – Grand Slam
Festivalen är Sveriges största inomhus-rockfestival och en given knutpunkt för musikälskare från hela Norrland.

Making Senses
Ett internationellt samarbete mellan Ögonblicksteatern i Umeå och Al-Harah Theatre i Betlehem. Tillsammans har skapade de en föreställning med utgångspunkt från intervjuer med kvinnor i Palestina och i Sverige.

Riitta Päiväläinen: River Notes
Med hjälp av tyger skulpterade Riitta organiska former och abstrakta mönster i naturen. De tillfälliga platsspecifika installationerna fångades sedan på bild.

Spring Forward Festival
Spring Forward är en årlig dansfestival där unga dansare och koreografer visar upp sina verk. Festivalen besöker varje år en ny stad och under kulturhuvudstadsåret kom den till Umeå.

Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år
Tecken ristade på berghällar för tusentals år sedan. Ett 900 år gammalt arabiskt mynt på en nordsamisk offerplats. En lappflicka som sätter fart på den kristna missionen i norr och en samisk prästson som adlas och förhindrar bålbränningar av utpekade nåjder.

Du är här: Startsida | Om programåret | Vårvinter