Tis 4 feb - fre 7 mar 2014
Enrique Martínez Celaya

A Wasted Journey, A Half-finished Blaze

Galleri Andersson/Sandström visar för första gången i Umeå den internationellt erkände Enrique Martínez Celaya.

Martínez Celaya, en amerikansk-kubansk konstnär som är baserad i Miami, finns represente- rad i över 30 museisamlingar världen över, inklusive MOMA i New York, The State Hermitage i St. Petersburg och Moderna Museet i Stockholm.

Utställningen ”A Wasted Journey, A Half-Finished Blaze” består av en fem helt nya, aldrig tidigare visade målningar, och en imponerande skulptural gestaltning som fyller hela gal- lerirummet på Umedalen. På skulpturens ena sida står en gråtande, framåtlutad bronspojke, vars kropp är genomborrad av stora juveler. Pojkens tårar faller ned på en bädd som är fylld av tallbarr. Vattnet rinner som i en liten bäck, ner i ytterligare fyra, något lägre bäddar. När strömmen av tårar når den lägsta sängen, faller dropparna ner på en trave med porslin som fångar upp vattnet. Tårarna slutar aldrig att rinna från pojkens kinder, och samma tårar återkommer i de tvådimensionella verken. Martínez presenterar en metaforisk, mystisk värld som är ogripbar och öppen för egna associationer.

Konstnären utgår från ett episkt berättande, egna personliga minnesbilder och tankar om ensamhet, längtan och rotlöshet. Hans egen uppväxt med uppbrott från Kuba i barndomen genomsyrar hela hans konstnärskap. Utgångspunkten är dessutom i hög grad intellektuell, präglad av tänkare som Tolstoy, Nietzsche och Schopenhauer. Svenske nobelpristagaren Harry Martinson är en konstant inspirationskälla. Martínez Celayas mångåriga fascination för det nordiska gör denna debut i Umeå särskilt spännande och relevant.

Enrique Martínez Celaya (född 1964) har genom åren arbetat med såväl måleri, skulptur, fotografi, video. Han är dessutom professor och har skrivit ett antal konstvetenskapliga och filosofiska essäsamlingar. Han har tidigare haft en framgångsrik karriär inom naturvetenskap som resulterade i fyra patent i laserteknologi, men den har Martínez Celaya helt lämnat bakom sig till förmån för konsten

Tis 4 feb - fre 7 mar 2014 Galleri Andersson/Sandström

Arrangör: Galler Andersson/Sandström
Mer info: http:/­/­www.gsa.se
Kontakt
+46 (0)90 14 49 90
Öppettider:
Tisdag – Torsdag kl 12-17
Fredag kl 12-16

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | A Wasted Journey, A Half-finished Blaze