Lördag 3 Maj 2014 14:00 - 15:00
Performance

Back in Baby’s Arms

En storskalig performance av Elin Lundgren längs Kungsgatan/gågatan i Umeå.

Motståndets estetik. 150 kvinnor med 150 olika ansikten på misshandel sprider ut sig i en samlad tyst koreografi längs gågatan i centrala Umeå. En stilla stum massa mellan de helgflanerande människorna. Ansikten som avslöjar spår av slag, brännmärken och stryptag. Ingen talar, endast blåmärkena och rivsåren på deras ansikten, halsar och händer berättar en historia. Var och en sin egen.

Tystnaden och dessa ansikten talar ett universellt språk vi inte kan värja oss emot. Dessa kvinnor finns ibland oss oavsett etnicitet, social status eller ålder. Plötsligt står hon där, en reflektion av kvinnan eller flickan du är bekant med och hör genom tunna väggar. Det vi väljer att inte se, inte kännas vid, står mitt framför oss och tar plats.

Elin Lundgren har valt en offentlig aktion som konstnärlig metod i sin performance. Hon skapar en ”tableau vivant”, en levande bild, som likt en (mar)dröm ogenerat gör anspråk på vår tid och vårt medvetande.

Titeln Back in Baby’s Arms är tagen från Patsy Clines låt från 1963.

Lundgren prövar konstens potential att utöva motstånd och öppna upp för dialog, liksom hon söker dess möjlighet att nå platser inom individen som inte låter sig definieras i rationella termer.

I arbeten som berör utanförskap, våld och misslyckanden bygger Elin Lundgren (född 1973 i Stockholm, bor och arbetar i Malmö) sina verk som levande bilder. En absurd och rå humor möter ett avklätt dokumentärt berättande. Lundgrens intention är tydligt politisk utan att för den skull staka ut någon korrekt och säker väg.

Performancen har tidigare visats i Malmö den 11 oktober 2008, i produktion av Lilith Performance Studio, Malmö: http://lilithperformancestudio.com/?archivemain=elin-lundgren-swe

För mer info: http://vasterbotten.konstframjandet.se

Lördag 3 Maj 2014 14:00 - 15:00 Centrala Umeå

Arrangör: Konstfrämjandet i Västerbotten i samarbete med Lilith Performance Studio, ABF, Umeå2014 och Scandic Plaza
Del av projekt: Back in Baby's Arms
Kontakt
Camilla Påhlsson
Konstfrämjandet i Västerbotten
+46(0)70-2801176
info.vasterbotten@konstframjandet.se

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Back in Baby’s Arms