Tor 16 jan - ons 26 feb 2014
Samisk vandring

Berättarcafé

Vi delar våra berättelser och livserfarenheter. Aina Jonsson, same från Ammarnäs,
inleder med att berätta om hur hon levt längs Vindelälven.

Aina Jonsson är från Rans sameby och bor i Ammarnäs och Åmsele, liksom renen följer hon Vindelälven från fjäll till kust.  Aina växte upp i Oltokken, Tärnaby. Hon var äldst av tre systrar och fick redan som barn följa sin far uti skog och mark i renskötselarbetet.

De första skolåren tillbringade Aina i en så kallad kåtaskola, något som idag för hennes tankar tillbaka till en tid då barnen inte fick lära sig sitt språk, samiska.  Efter skolåren blev lassot och knivbältet hennes verktyg, vandringskängorna och skidorna det som tog henne fram.  Uppe i fjällen träffade Aina sin blivande man och kärleken förde henne till Ammarnäs. Sedan dess har hon levt och verkat längs Vindelälven, engagerat sig i samiska frågor och arbetat för att föra sitt arv vidare till sina barn och barnbarn.

På äldre dagar har Aina bytt ut vandringskängorna mot fyrhjulingen. En sommar utan kalvmärkning i Ältsvattnet, samebyns sommarviste som ligger i väglöst land, är inget hon kan tänka sig. Hennes hjärta ligger hos renen.

I Botsmarks kyrka.

 

Torsdag 16 jan 2014 18:30 - 20:30 Botsmark kyrka
Onsdag 26 feb 2014 18:30 - 20:30 Botsmark kyrka

Arrangör: Svenska kyrkan i Umeå
Del av projekt: Från kust till fjäll - samisk vandring
Kontakt
Birgit Hedman, ba.hedman@spray.se

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Berättarcafé