Sön 12 okt 2014 - sön 18 jan 2015

Bill 365°

Bill 365° intar Västerbottens museum

När Kulturhuvudstadsåret lider mot sitt slut intar konstnären Bill Olson Västerbottens museum. Det är inte fråga om en separatutställning, säger curatorn Anja Arnquist. – Det här är ett helt projekt!

När det blev känt att Umeå skulle bli Europas Kulturhuvudstad, blev konstnären Bill Olson tidigt kontaktad av Fredrik Lindegren. I utmanande samtal med Anja Arnquist, själv danskonstnär och dotter till Bill, hade redan en skapandeprocess dragits i gång och nu föddes en möjlighet att fullfölja den.

Bill hade halvåret innan gått hem med uppdraget att skapa en teckning varje dag och genom dem blotta sig själv, sina vanor och att våga vara mer utelämnande – konstnärssjälen Bill Olsson, vem är han?

Sagt och gjort. Varje dags arbete filmades med webbkamera och sändes via hemsidan umea2014.se. Arbetet påbörjades den 3 juli 2011 och pågick alltså i ett år framåt. Titeln Bill 365° syftar lika mycket på årets alla dagar som på den slutna cirkelns 360 grader.

– De fem extra graderna talar för inkluderandet av åskådaren som medaktör, säger Anja Arnquist.

Medskapande
Och visst är det så att museibesökarna får delta. Även om teckningarna är grunden för hela utställningen så är raden av aktiviteter och händelser kopplade till verken lika intressanta.

Se ”Programserie -Bill 365°” här på umea2014.se för detaljerad info om aktiviteter och programverksamhet.

Fin avslutning
Suzanne Steneberg är konstantikvarie på Västerbottens museum och gläds åt att kunna avsluta Kulturhuvudstadsåret med utställningen Bill 365°.

– Teckningarna fångade direkt min uppmärksamhet när jag fick se dem. De är mycket intressanta. Omständigheterna de är producerade under är väldigt speciella och ger betraktandet ytterligare en dimension. Bill Olson var tidigt ute som medskapare av 2014-året och det känns fint att vi får avrunda året tillsammans med honom, avslutar Suzanne Steneberg.

FAKTA

Bill Olson
Känd Umeåprofil, med över 40 år som verksam konstnär i Sverige med avstickare till bland annat Spanien och Tyskland. Bakom sig har han ett stort antal separat-utställningar, samlingsutställningar, videoproduktioner för SVT, videofestivaler, offentliga utsmyckningar och en gedigen karriär med performancegruppen Decay Pitch.

Han även arbetet inom teaterfältet, varit radiopratare och jazzkritiker.

Anja Arnquist
Danskonstnär som under de senaste 10 åren blivit välkänd aktör inom Sveriges dansscen med ett stort antal gästspel på internationell mark. Tillsammans med Koreografer som Cristina Caprioli och Björn Säfsten arbetar hon nära respektive koreografs forskningsarbete och sceniska utveckling. Efter sin utbildning vid Balettakademin och danshögskolan har Anja även jobbat som producent och curator vid Norrlandsoperan i Umeå, fria grupper i Danmark och diverse projekt på hemmaplan i Stockholm.

 

Öppettider

Tisdag-fredag: 11-18
Onsdag: 11-21
Lördag – söndag: 11-17

Sön 12 okt - sön 21 dec 2014 Västerbottens museum
Tisdag 23 dec 2014 Västerbottens museum
Tor 25 dec - tis 30 dec 2014 Västerbottens museum
Tor 1 jan - sön 11 jan 2015 Västerbottens museum
Tis 13 jan - sön 18 jan 2015 Västerbottens museum

Arrangör: Västerbottens museum
Del av projekt: 8 x konst
Mer info: http:/­/­bambuser.com/­channel/­bill365
Kontakt
Suzanne Steneberg
suzanne.steneberg@vbm.se

Besöksinformation för Västerbottens museum

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Bill 365°