Fre 24 jan - lör 25 jan 2014
Vin och mat

Vinproducenter från Alsace bjuder till gästabud

Vinproducenterna är medlemmar i ett historiskt vinbrödraskap (Confrerie Saint-Etienne D’Alsace) som har funnits ända sedan 1400-talet.  Varje år arrangerar brödraskapet ett gästabud i Sverige och år 2014 är det Umeås tur.

Festligheterna startar med en högtidlig ceremoni, Chapitre Solennel 2014. De franska vinproducenterna är traditionellt  utstyrda med röda kåpor, svarta hattar och kedjor med små tunnor runt halsen. Först kommer det en kort presentation av några av regionens prestigeviner som du sedan får prova. Och sedan får du, om du vill, delta i lättsamma prov som avslutas med pompa och trumpetfanfarer när utmärkelser med band delas ut.

Därefter går vi till galamiddagen där sex rätter tillagade av lokala råvaror serveras. Till varje rätt presenteras och serveras två utsökta Alsaceviner.  Munskänkarnas orkester med kapellmästare Lennart Lindström spelar upp till dans med sin gladjazz. Klädsel: kavaj eller smoking.

På lördagens vinmässa är ett trettiotal franska vinproducenter representerade med sina viner, varav hälften av producenterna kommer till Umeå. På mässan finns möjlighet att välja mellan  drygt ett hundra viner från Alsace och delta i två seminarier. Seminariet om Äldre Alsaceviner presenteras av Eric Fargeas från Délégué général vid Confrériet och seminariet om Mat och vin presenteras av Ia Orre Montan, sommelier, vinskribent och adjungerad lektor på restauranghögskolan vid Umeå universitet. Biljetter till seminarierna köps på plats.

Ceremoni, galamiddag med dans och lördagens vinmässa (vip-tid kl. 11-12) kostar från 1650 kr.

Ta chansen till en helkväll och en halvdag med fransk atmosfär!

Anmäl dig senast 10 januari till Confrérie Saint-Etienne hemsida

Fre 24 jan - lör 25 jan 2014 Umeå folkets hus

Arrangör: Confrérie Saint-Etienne D’Alsace, Délégation de Suède, Munskänkarna i Umeå och Umeå Folkets Hus
Mer info: http:/­/­confrerie-st-etienne.se/­chapitre-solennel-2014
Kontakt
Dennis Eliasson och Johan Svensson, csesverige@gmail.com

Besöksinformation för Umeå folkets hus

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Vinproducenter från Alsace bjuder till gästabud