Fre 31 Jan - sön 2 Feb 2014
Invigningshelgen

City of Winter

Under invigningshelgen byter Umeå centrum helt skepnad och fylls av snö, is, eld och video genom City of Winter. En uppsättning internationella konstnärer skapar verk utifrån sin relation till snö och is och tillsammans förvandlar de Umeå.

Svetslågor bränner isblock. Snö möter metall, graffiti och video. Bakom en barriär av snö och is håller en man sig vid liv endast med hjälp av en eld. I Vänortsparken möts 55 konst- och arkitektstudenter från Sverige och Polen i ett gemensamt konstprojekt.

Brinnande ispelare skänker ljus i den nedsläckta staden och leder dig vidare genom den förvandlade staden. Stora brasor agerar samlingsplatser för alla besökare. Överallt äger konstnärliga och medskapande händelser rum som du kan kliva in och delta i.

Satsningen City of Winter består av totalt åtta olika delar. De är:

– Nordic Outbreak – Confronting Elements
– Miroslaw Balka Studio of Spatial Activities, Department of Media Art, Academy of Fine Arts, Warzawa, Polen Laboratory for Sustainable Architectural Production, Umeå Arkitekthögskola – S-NOW apersonalformofarchitecture
– Carolina Falkholt – Utopi
– Tomasz Domanski – Square Dome
– Lars Lundqvist – Barriär
– Dan Lestander – Sånt är livet mina vänner
– Aurora – Norrskensborgen
– Ispelare som brinnande markörer

(Du kan läsa mer om de olika delarna längre ned.)

Projektledare & curator: Dan Lestander

Dan Lestander (f. 1959 i Arjeplog) är verksam som konstnär i Luleå och konstnärlig ledare för X-Border Art Biennial / Luleå Art Biennial som fokuserar på samtidskonst och är Skandinaviens äldsta internationella konstbiennal.

Lestander deltog i det lag som vann Olympisk guldmedalj i snöskulptur vid Olympic Art Festival i Albertville, Frankrike 1992. Han har bland annat ställt ut i Svenska paviljongen på Världsutställningen i Hannover 2000 och nu senast med Nordic Outbreak på Kiasma i Helsingfors och på Reykjavik Art Museum.

Alla delar av City of Winter:

Nordic Outbreak i Umeå
Nordic Outbreak är en vandringsutställning i Rådhusparken med rörliga bildkonstverk av samtida nordiska konstnärer som presenteras av Streaming Museum i det offentliga rummet. Utställningen lanserades i New York i mars 2013 och reste sedan runt i Norden och andra delar av världen under hösten 2013. Nordic Outbreak utforskar samtida dynamik i nordisk rörlig bild och nya former för uttryck i den digitala tidsåldern. Nordic Outbreak in Umeå är curerad av Tanya Toft.

Nordic Outbreak in Umeå består av konstverken:

– Pernille With Madsen, Transition (verket från 2008-2009).
– Miia Rinne, SEA (2012).
– Dodda Maggý, There, there (2013)
– Dan Lestander, Dreams and Wishes (2010)
– Sigurdur Gudjónsson, Veil (2012)
– Ken Are Bongo, The wind whispers there is someone behind the tundra (2006)
– Antti Laitinen, Snowman (2006)
– Superflex, Burning Car (2008)

Läs mer om Nordic Outbreak här (engelska).

S-NOW apersonalformofarchitecture
Detta är ett projekt för dialog, tankeutbyte och gemensam verksamhet. Medverkande är studenter från Miroslaw Balkas Studio för rumslig verksamhet vid Konsthögskolan i Warszawa (31 personer) och från Arkitekthögskolan i Umeå (22 deltagare). I januari 2014 kommer studenterna från båda högskolorna i blandade grupper att diskutera gemensamma tankar och idéer som ska resultera i objekt av snö eller is och performanceaktioner, allt utfört i Vänortsparken i Umeå.

Höjdpunkten blir när studenterna kommer till Umeå från Warszawa och genomför projektet 26 januari – 3 februari 2014, som en del av invigningen av Umeås kulturhuvudstadsår.

Närmare detaljer om projektet i denna PDF (engelska)

Från den polska sidan leds projektet av professor Miroslaw Balka och forskarassistent Anna Jochymek. Från den svenska – professor Walter Unterrainer och studierektor Julia Ternström.

Medverkande:

– Miroslaw Balka Studio of Spatial Activities, Warzawa, Polen
– Department of Media Art, Warzawa, Polen
– Academy of Fine Arts, Warzawa, Polen
– Laboratory for Sustainable Architectural Production, Umeå Arkitekthögskola

Projektet är  delinitierat och delproducerat tillsammans med Polska institutet i Stockholm: www.polskainstitutet.se

Carolina Falkholt – Utopi
Carolina Falkholt skapar ett monumentalt och platsspecifikt konstverk på en stor snövägg i korsningen Kungsgatan, Sveagatan i Umeå.

Carolina Falkholt har sedan slutet av 90-talet arbetat med att utveckla konstformen graffiti mot en musikalisk, performativ och social praktik och räknas idag till en av Sverige internationellt mest kända graffitimålare.

Hennes målningar växer fram i en växelverkan mellan flera faktorer som det biografiska, aktuella samhällsfrågor, lokalhistoria och feminism. Med sin konst tar Falkholt stor plats i det offentliga rummet, och hennes orädda ställningstaganden provocerar ofta fram debatt.

Tomasz Domanski – Square Dome
Fyra dörrar som leder till kupolens insida är temporärt blockerade av stora isblock. Stålväggar och låsta dörrar hindrar dig som betraktare från att ta dig in. Istället får du se fram emot varmare dagar då vädret sakta hjälper till att smälta isen.

Från byggnadens insida kan du höra hur det förstärkta ljudet av smältande is och fallande droppar samsas med ljudet från den kalla metall som träffas av dem. Den monotona ljudbilden gör det lättare att ta in platsens kyliga, tysta atmosfär. Suddiga former från den oupptäckta interiören går att ana genom den genomskinliga isdörren. Mystisk, intresseväckande tomhet retar fantasin och blir något att fundera över när du betraktar kupolen.

Kupolen kan också påminna om funktionen hos säker matförvaring, och vara en plats där vi kan förvara gamla minnen som gått i dvala. Vilken synergi som kan uppstå i samspelet med publiken beror på oss alla och vår dedikation till att göra ”inget” utom att nyfiket vänta och iaktta tidens gång. Nästan likt samtida karaktärer ur pjäsen ”I väntan på Godot” blir vi hypnotiserade. Vi vill gå, men rör oss inte ur fläcken.

Lars Lundqvist – Barriär
Lars Lundqvist lever isolerad bakom en snö- och ismur under hela invigningshelgen. Utifrån kan du som betraktare förnimma honom genom den eld han håller vid liv. Lundqvist kommer ut ur sin isolering söndag den 2 februari kl. 14.00.

Dan Lestander – Sånt är livet mina vänner
Utgången är given men inte utan kamp. Isblocket roterar sakta runt sin axel medan elden svarvar formen. Svetslåga mot is. Brännande argument mot undanglidande manövrar. Smältvattnet rinner ner i det heta järnfatet och förångas. Metamorfosen är fullbordad.

Aurora – Norrskensborgen
Norrskenet har under alla tider förundrat och förtrollat. När skenet med sina pulserande och böljande ljusslingor likt ett väsen intar natthimlen, ibland med förnimbara ljud, stannar allting upp. Ett av naturens fantastiska skådespel breder ut sig över himmelen för att sedan, när man minst anar, glida iväg i vinternatten.

Ingen kan fortfarande med säkerhet säga hur och varför fenomenet uppstår, men under Umeå 2014 får vi möjlighet att se och uppleva norrskenets former i form av Auroras snöborg, vid Renmarkstorget. Borgen är inspirerad av Norrskenet både till form och rörelse.

Du kan på den högra delen av snöborgen vandra upp längs en stigande, slingrande väg. De två tornen, Auroras ögon, har linser av is och är också borgens högsta punkter från vilken rutschkanan i den vänstra flygeln startar. Inne i borgen erbjuds skyddade sittplatser för samlingar och fika.

Ispelare som brinnande markörer
Den klassiska höladans pentagoniska form har inspirerat till de tre meter höga is- och eld pelarna. På strategiska platser lyser pelarna upp den nedsläckta staden och lotsar dig till de olika delarna av invigningsprogrammet.

Fredag 31 Jan 2014 14:00 - 02:00 Centrala Umeå
Lördag 1 Feb 2014 02:01 - 02:00 Centrala Umeå
Söndag 2 Feb 2014 02:01 - 16:00 Centrala Umeå

Arrangör: Umeå2014
Del av projekt: Vinterstad 2014
Kontakt
Curator Dan Lestander
info@danlestander.se

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | City of Winter