Lör 8 feb - sön 23 mar 2014
Textil

Daily Dyes

Konstnären Lina Sofia Lundin ställer ut sina verk i ljusgården på Stadsbiblioteket.

Hennes utställning Daily dyes syftar till naturlig färgning i vardagen, både den planerade och oplanerade. Å ena sidan som den lekfulla poesin i vardagen och andra sidan som ett allvarligt politiskt Statement. Hon ifrågasätter den konventionella textilfärgningen och visar oss flera naturliga färgpigment som finns i vår närmiljö, som till exempel de som finns i skal och kärnor från frukt och grönsaker, avkok eller i vårt gamla morgonkaffe. En textil berättelse om hur vardagen kan fyllas med naturliga alternativ bara vi är generösa med våra kunskaper.

I september 2013 korades Lundin som vinnare i Svanens första konsttävling Nordic Art Insight på temat hållbar konsumtion. Medverkade gjorde 146 konstnärer och en juryn valde sedan utan sex finalbidrag, därefter röstade allmänheten fram en vinnare. Vinsten bestod av 100 000 kronor och att få visa verket i Umeå 2014. På Ljusgården ställer hon nu ut delar av vinnarbidraget Färgningsmanifestet – The Expanded Field of Composting, ett tidigare ovisat verk samt bjuder oss på en färgningsperformance i samband med vernissaget.

 

Lina Sofia Lundin är konstnär och pedagog som är baserad i Göteborg. Hon undersöker relationen mellan människa och textil, samt behovet av mängd, variation och hållbarhet, där hon kopplar verkligheten i vardagen till de större globala frågeställningarna. Naturliga pigment från närmiljön blir ofta en del i hennes experimenterande textila färgundersökningar, ett arbete som gestaltats i rumsliga installationer.
Lundin är utbildad Hantverkspedagog på Nyckelvikssskolan och har en kandidat i textil konst från Högskolan för Design och Konsthantverk. Hon har bland annat ställt ut på Norrköpings Konstmuseums Galleri H, Kaunas textilbiennal samt startat upp det uppmärksammande klädbiblioteket Lånegarderoben i Stockholm.

Just nu är hon även aktuell med verket och det textila färgningsexperimentet Through Time som visas i Världsarvshuset vid Falu Gruva till september 2014, samt i vandringsutställningen Shop Show som under 2014 visas på Malmö Form/Design center, Helsingfors Design museum i Finland, Island Design Center, Trapholt i Danmark, DogA i Norge och på Falkenbergs museum.

Mer information: www.linasofialundin.com

Lör 8 feb - sön 23 mar 2014 Gamla stadsbiblioteket

Arrangör: Umeå kommun
Kontakt
Ulf Samuelsson
Konstintendent
Umeå kultur
Umeå kommun
090-163482
0706-112267
ulf.samuelsson@umea.se

Besöksinformation för Gamla stadsbiblioteket

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Daily Dyes