Fre 11 Apr - lör 3 Maj 2014
Konst i Vita Kuben

Daria Melnikova

Brewing Harmony är den tredje och sista utställningen i vårens utställningsserie Hanging Above. The Case in the Café. Denna trilogi länkar ihop de två kulturhuvudstäderna Riga och Umeå. Vernissage fredag 11 april kl 19.00. Utställningen pågår till 3 maj.

Med inspiration från samtida inredningsdesign i kontorshus och kafékedjor (fig.1) som karaktäriseras av en opersonlighet och en lågbudgetlook (fig.2)blandar konstnären Daria Melnikova färgernas skimmer (fig.3) och former med en atmosfärisk lätthet (fig.4) samtidigt som hon skapar en oas dit vi kan fly från den kommersiella marknadskulturen.

Även om vi förstår att denna oas är tvetydig– så är det mer än okej så länge vi kan uppskatta att vara omringade av den blinkande tingesten, som tillsynes ger oss allt vi behöver.

En utställning av skapad harmoni, ett lackmuspapper (fig.5) som visar på olika uttryck av materialitet och estetik enligt följande:

fig 1. – Platser där människor är enade av gemensamma avsikter och önskningar. De får lita till klichéer och det allmänna omdömet om vad som anses vara vackert.

fig.2. – En materialkatalog. Materialen som visas ger många associationer och har ett stort spektra av imitationer- från olika träslag till solljus och läder imitationer. En specifik, konstgjord komposition kreerad för att framkalla en speciell känsla.

fig.3. – Färgpaletten – hemtrevlig, neutral

fig.4. – Atmosfären – någonting mitt emellan ett kontor och ett hem.

fig.5. – En hängare som ett element vars form och uttryck ändras hela tiden i relation till de pågående förhållandena. Ett arrangemang av element av materialitet och estetik.

Daria Melnikova (1984) är utbildad vid Konstakademin i Riga, avdelningen för visuell kommunikation. Hon har deltagit i utställningar sedan 2005, i urval kan nämnas: Noma 00-10 (Riga, 2009), What’s Up, Sea? på 10th Rauma Biennale Balticum (Rauma, 2010), 24 Spaces – Cacophony på Malmö Konsthall (Malmö, 2013), You Only Live Thrice (Malmö, 2013), Sculpture Is Space på Hobusepea (Tallinn, 2013). Hennes första soloutstälning Dashing Lines and Forming Heaps visades på kim? 2011. This year she participated in Literacy-Illiteracy at 16th Tallinn Print Triennial Kumu (Tallinn, 2014). Recent solo exhibition – A Green Silhouette of Grey was on view at kim? during February/March, 2014.

Fre 11 Apr - lör 3 Maj 2014 NorrlandsOperan

Arrangör: Vita Kuben – NorrlandsOperan
Mer info: http:/­/­www.norrlandsoperan.se/­sve/­evenemang/­0411-vernissage_3/­6400
Kontakt
http://www.norrlandsoperan.se/sve

Besöksinformation för NorrlandsOperan

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Daria Melnikova