Lör 22 nov 2014 - tor 29 jan 2015
Ålder, kvinnor, historia

En ropande tystnad

Vi hade tänkt att presentera en utställning om äldre kvinnor genom historien, men det blev svårt att genomföra…
Det visade sig att det inte finns särskilt mycket skrivet och sparat om äldre kvinnors liv och livsvillkor i det förflutna. Vi mötte mest en stor tystnad – en slags frånvaro som gjorde oss riktigt arga. Samtidigt pockade den på vår uppmärksamhet, den ropade på oss.
Vi tog därför just tystnaden som utgångspunkt för vår utställning om åldrande och kvinnor; en utställning som i sig bryter mönstret att äldre kvinnor inte skulle vara något intressant att berätta om.

Bilden av den åldrade kvinnan i media, i filmer och i böcker är ensidig. Det är som om dessa bilder skymmer individen; den enskilda kvinnans erfarenheter och minnen, hennes egen röst, hörs inte och det hon själv skapat genom livet lyfts inte fram. I värsta fall är vi inte intresserade av att lyssna. Hennes hudfärg, klass, sexualitet, språk, intellektuella och fysiska förmåga, det kön hon upplever sig tillhöra och det kön andra upplever att hon är – allt detta har betydelse när hon börjar åldras, för hennes identitet och för det bemötande hon får.

Utställningen berättar om idéer, normer och ideal kring kvinnors åldrande.
Du möts av ett sammelsurium av olika röster – både om tystnad och tillbakadragande, liksom om att bjuda motstånd mot normer och hitta egna alternativ. Här finns konstnären Susanna Arwins18-hövdade tantarmé Tantfullness, utdrag ur akademisk forskning, reflektioner, lyrik och en videokonstverk av filmaren Daniel Rudstedt. Du kan till och med höra hur tystnad och motstånd faktiskt kan låta, i kompositören Frida Selanders ljudkonstverk, komponerat speciellt för utställningen.

Utställningen visas fram till den 15 mars.

Lör 22 nov - sön 21 dec 2014 Kvinnohistoriskt museum
Tisdag 23 dec 2014 Kvinnohistoriskt museum
Fre 26 dec - sön 28 dec 2014 Kvinnohistoriskt museum
Tisdag 30 dec 2014 Kvinnohistoriskt museum
Fre 2 jan - sön 4 jan 2015 Kvinnohistoriskt museum
Ons 7 jan - sön 11 jan 2015 Kvinnohistoriskt museum
Tis 13 jan - sön 18 jan 2015 Kvinnohistoriskt museum
Tis 20 jan - sön 25 jan 2015 Kvinnohistoriskt museum
Tis 27 jan - tor 29 jan 2015 Kvinnohistoriskt museum

Del av projekt: Kvinnohistoriskt museum
Mer info: http:/­/­www.kvinnohistoriskt.se/­

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | En ropande tystnad