Lör 7 Jun - tis 30 Sep 2014
Konstutställning

Förflyttningar

Konstutställningen Förflyttningar innehåller verk av Carina Olsson, Ulla Thøgersen och Rebecka Adelhult Feklistoff.

När Ulla Thøgersens familj för 40 år sedan flyttade till Umeå från Danmark, fick hennes far, Carl Gustav Thøgersen, en idé om ett nordligt Arboretum. Arboretum Norr har växt upp till en trevlig plats i ständig utveckling. Inför kulturhuvudstadsåret har vi utforskat skogsträdgården där utställningen visas, tillsammans har vi besökt arboretet i alla årstider och väder. Vi vill undersöka vad vad händer i mötet mellan konst och natur. En lång utställningsperiod ger utrymme för det oväntade som vi inte kan styra över; hur väder och vind, flora och fauna sätter sina spår.

Temat är valt med tanke på att ett arboretum är själva sinnebilden för förflyttning, kanske rent av tvångsförflyttning. Men även som en koppling till vår region där förflyttningar historiskt sett skett på många olika plan: samernas förflyttningar för att skaffa bete till renarna, koloniseringen av Norrland, timmerflottningen – eller det dialektala ordet ”he” som förflyttar saker och människor från en plats till annan. Vi visar var sitt verk och ett gemensamt. Verken berör temat ur olika aspekter. Det gemensamma verket In Between ringar in temat på ett konkret sätt genom att bilda ”broar” mellan träden.

Vi ser möjligheter att konst kan få mer utrymme i skogsträdgården som ett sätt att skapa ytterligare en dimension till platsen. I Arboretum Norr finns redan nu ett av Konstvägen sju älvars verk placerat, ”Fredrik Wretmans 8 11″. Förhoppningen är att vårt projekt kan leda till återkommande samarbeten mellan konstnärer och Arboretum Norr. En konstnärlig upplevelse skapas i stadens ytterkant och konsten får på så sätt ytterligare en plats i det offentliga rummet. Konsten är fritt tillgänglig för alla, dygnet runt om man så vill.

Projektet har tilldelats en Kulturskjuts av Umeå2014.

Vernissage i Arboretum Norr den 7 juni klockan 13.

 

Lör 7 Jun - tis 30 Sep 2014 Arboretum Norr

Arrangör: Carina Olsson, Rebecka Adelhult Feklistoff och Ulla Thøgersen
Kontakt
Rebecka Adelhult Feklistoff
073-0779439
rebecka@adelhultfeklistoff.se

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Förflyttningar