Fredag 11 jul 2014 14:00 - 15:00
Årstidsinvigning

Giessie

Invigningen av Giessie sker på Rådhustorget kl 14-15. Vi bjuder på bland annat musik, dans och premiärer för spännande nya projekt i sommarstaden Umeå.

Årstiden invigs även i Burträsk kl 20.00 i samband med Burträsksvängens folkmusikhelg, samt på Norrbyskär hela dagen den 12 juli.

Invigningen öppnas av konferenciern Ottiliana Rolandsson. Hon introducerar projektet 5 gamla pianon som Umeåkreatören Marc Strömberg utformat till spelbara konstverk. Blomsterfestivalen Bloom förvandlar centrala Umeå till en blomstrande kulturupplevelse. Uppträder gör Samuel Ljungblahd, som med sin magiska soulröst turnerar i Sverige och Norden, och Maxida Märak (bilden), en ung musiker och skådespelare från Jokkmokk vars hiphop tar Sápmi till dansgolven. Maxida gästas dessutom av breakdancegruppen Fusion Force Crew och dancehallgruppen So Special Crew.

 

Maxida Märak
Maxida Märakär en ung musiker / skådespelare från Jokkmokk i Sápmi. Med den ena foten i fjällen och den andra i en urban stadsvärld lever hon ett, som hon själv uttrycker det, fantastiskt dubbelliv. Med sin egenproducerade musik har Maxida ambitionen att ta Sápmi till dansgolvet sudda bort stereotypen av en same. Med hiphopmusiken som politiskt vapen ligger hon i fronten av gruvkampen.

Samuel Ljungblahd
Samuel Ljungblahd, mannen med den magiska soulrösten. Begåvad med en känsla och en röst utöver det vanliga turnerar denna Umeå-son i Sverige och övriga Norden. Hans bejublade insatser i Så ska det låta resulterade i vinsten av SVT:s omröstning om vem tittarna helst ville ha med nästkommande säsong. När man hör och ser honom är det lätt att förstå varför.

Fusion Force crew
Breakdancegruppen Fusion Force crew har sedan de bildades för 5 år sedan jobbat stenhårt för att nå ut med sin dans. Bara en månad efter att gruppen skapades lyckades de ta Algeriskt mästerskap. Och succén har fortsatt med otaliga vinster, bland annat har gruppen flera år vunnit tävlingen ”Battle of the year” och gått från en nationell arena till en internationell. I Sverige har de bland annat medverkat i ”Battle 4 Elements 2013: Stockholm” och hållit workshops på runt om i landet, bland annat på Balettakademien i Umeå och på Hamnmagasinet.

So special Crew
So Special Crew är en dansgrupp från Umeå som dansar dancehall och är en del av KFUM Umeå Dansskola.  Stilen härstammar från Jamaica och är rå, teatralisk och full av attityd. Gruppen grundades av koreografen Johanna Eriksson och är idag Norrland första och största dancehall crew.

Ottiliana Rolandsson – Konferencier
Ottiliana Rolandsson, Ph.D. har helt enkelt en renässansanda, så mycket så att hennes kollegor har kallat henne Joan of Art. Hon har en mängd talanger, bland annat att producera, skriva, regissera och skådespela för teater, film och TV. Under de senaste åren har hon turnerat hennes teatrala monolog, I Was Greta Garbo. Som en global medborgare har hon bott i Europa, Sydamerika och USA. Tidigare i år skiftade hon vingspetsarna tillbaka till norra Sverige, återigen för att skapa ett näste nära sina rötter. Hon är i linje med kärna och andan av Umeå som Europas kulturhuvudstad 2014. Ottiliana har som mål att bidra med sina idéer i byggandet och formandet samt inspirera andra för att denna stad skall bli en plats framför alla andra i världen.

Foto: Kenneth Friberg

Fredag 11 jul 2014 14:00 - 15:00 Rådhustorget

Arrangör: Umeå2014
Kontakt
info@umea2014.se
090-162014

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Giessie