Onsdag 30 apr 2014 15:00 - 16:30
Årstidsinvigning

Gijrra

30 april klockan 15:00–16:30 invigs våren, Gijrra, på Rådhustorget i Umeå. Redan en timme innan smygstartar showen med den kollektiva performance-akten Convoy. Invigningsceremonin innehåller ett exklusivt samarbete mellan Umeåbandet Winhill/Losehill och samiska artisten Jon Henrik Fjällgren.

Winhill/Losehill
Winhill/Losehill, den här gången i form av Jonas Svennem, Sofia Högstadius, Kalle Lundin och Henrik Nybom spelar på invigningen. Debuten Swing of Sorrow hyllades av recensenterna och under de senaste åren har de gjort några exklusiva spelningar samt turnerat med Deportees. I år gör bandet endast två spelningar varav den andra är på Dramaten i Stockholm.

Jon Henrik Fjällgren
Jon Henrik Fjällgrens känslosamma framträdande i Talang Sverige blev en omedelbar viral succé med över en miljon visningar och har lockat fler tittare än vad premiärprogrammet gjorde när det sändes. Jon Henrik är 26 år och kommer ursprungligen från Colombia. När han var sex månader adopterades han av en samisk familj och har vuxit upp i Mittådalsfjällen och arbetar i dag som renskötare.

Queenfish & Other tales
Ewa Wikström som är namnet bakom Umeåbaserade indie fusion-akten Queenfish & Other tales började sin musikaliska bana som 13-årig trummis i sitt första band. Efter det fortsatte hon med allt från körsång till att vara gatumusiker i Spanien. Debutalbumet Landing som spelades in i Västerbotten kom förra våren. Queenfish & Other tales har turnerat i Europa och fått bra respons från både press och publik.

Convoy
Konstnären Gunilla Sambergs projekt Convoy är en räddningsaktion som vill mobilisera och aktivera vårt gemensamma ansvar för en hållbar utveckling. Barnvagnar och växande gräs blir symboler för livets bräcklighet men också framtida hopp. Läs mer om Convoy här.

Solja Krapu
Solja Krapu, konferencier, är poet och författare. Född i Finland men Umeåbo sedan 1975. Hon skriver och uppträder med poesi där hon hämtar mycket material från vardagen. Hon är etablerad estradpoet och flerfaldig SM-vinnare i poetry slam. Solja har gett ut barnböcker och en roman, Mogen för skrubben. För Jag behöver lillbrorsan fick Solja Författarförbundets debutantpris Slangbellan år 2002.

Gijrra invigs även i Västernorrland, läs mer om samarbetet här.

Bilden: Jon Henrik Fjällgren. Foto: Live Nation/Luger.

Onsdag 30 apr 2014 15:00 - 16:30 Rådhustorget

Arrangör: Umeå2014
Kontakt
info@umea2014.se

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Gijrra