Fredag 20 Jun 2014 16:00 - 17:00
Årstidsinvigning

Gijrragiessie

På midsommarafton den 20 juni klockan 16:00–17:00 invigs vårsommaren, Gijrragiessie, i Döbelns park.

Redan klockan 12:00 fylls parken av körsång och artistframträdanden som arrangeras av den internationella körfestivalen A Choral Midsummer Light’s Dream. Själva årstidsinvigningen kl 16:00 leds av konferenciern Elvira Lander som bland annat tolkar den nya årstiden och presenterar konstnärsgruppen SIMKA:s projekt Floating Trunks. Vokalkvartetten Kraja bjuder på unika klanger sprungna ur folksången, och samiska bandet Ára på musik som skapar nya vägar för jojken som konstform. Pricken över i:et sätts med stämningsfull körsång från kammarkören Sångkraft.

Evenemanget livesänds på dlaplay.se/live

Kraja
Kraja består av fyra sångerskor från Umeå. Gruppens kännetecken är deras unika harmonier och klanger sprungna ur folksången. De har med sina tolv år på scenen blivit något så ovanligt som unga veteraner inom svensk folksång.  Genom åren har gruppen framträtt och trollbundit publik både lokalt så som utanför Sveriges gränser och under år 2014 är en ny skiva på gång som är tänkt att lanseras 2015.

ÁRA
Gruppen ÁRA tar en självklar plats i mötet mellan samisk tradition och visionär energi. Med sin första skiva ”O” skapade ÁRA nya vägar för jojken som konstform, ett musikaliskt möte som överbryggade kulturella gränser. Med sin aktuella skiva Vuoste virdái ”Mot strömmen”, hyllar ÁRA de människor som står upp för sitt ursprung, de som står stolta i sin tradition och historia och vågar vara sig själva.

Kammarkören Sångkraft
Kammarkören Sångkraft har under sin 40-åriga historia utvecklats till en av Umeås kulturinstitutioner. Kören behärskar en bred repertoar bestående av konstmusik, pop-jazz och folkton, musik som sträcker sig över flera seklers vokala kompositioner. Kammarkören Sångkraft består idag av ca 40 sångare.

Elvira Lander
Elvira är en scenperson med ett brinnande intresse för ordsmideri. Hon har improviserat sig fram igenom livet och på scenen där hon trivs som allra bäst. På fritiden sysslar hon med musik och dans och drömmer om att jobba med allt från humor till heltids yogi i Indien.

Floating Trunks
Ungdomar från Riga, Björneborg och Umeå samarbetar under ledning av SIMKA med att gestalta levande träd placerade på stora livbojar på älven. Detta kulturella utbyte genomförs av gruppen i alla 3 Östersjöstäder. Projektet är en del av River Stories.

Fredag 20 Jun 2014 16:00 - 17:00 Döbelns park

Arrangör: Umeå2014
Kontakt
info@umea2014.se

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Gijrragiessie