Fredag 8 aug 2014 18:00 - 22:00
Zornmärkta folkmusiker

Guld & Silver

Den 8 augusti är det dags för Norr- och Västerbottens främsta riksspelmän att inta Umeå. De kommer tillsammans att ge en magisk konsert i Helena Elisabet kyrka på Gammlia.

Konserten (som spelas två gånger på grund av begränsade publikplatser) framförs av nio spelmän från Norr- och Västerbotten som alla erhållit Zornmärket i minst silver och därmed har rätt att kalla sig riksspelmän. Zornmärket finns både i guld, silver och brons och delas ut varje år av Zornmärkesnämnden. I år sker uppspelningarna för Zornmärket i Umeå den 4-8 augusti.

GULD & SILVER är, som titeln antyder, en föreställning av högsta klass. Alla nio medverkade har antingen Zornmärket i silver eller guld, vilket kan ses som ett certifikat och en garanti för att deras spel är så väl mästerligt som traditionsrikt.

Välkommen till en konsert präglad av intimt och initierat låtspel såväl solo, på duo som i gemensamt allspel i en härlig miljö, perfekt för akustisk musik.

Se till att köpa dina biljetter redan idag då platserna är begränsade!

Biljetterna släpps 2 juni.

GULD & SILVER är en del av det större evenemanget Folkmusiken intar Umeå som pågår den 4-10 augusti 2014.

MEDVERKANDE

Svante Lindqvist, Luleå
Svante är född i Malmberget och blev riksspelman 1977. Han är mest känd som kapellmästare i JP Nyströms orkester men är också aktiv som författare och dramatiker. År 2011 fick han Zorns guldmärke ”för mästerligt, stilmedvetet och personligt spel av låtar från Norrbotten” och är idag den enda nu levande guldmärkesinnehavaren i Övre Norrland.

Siw Burman, Lycksele
Siw är närmast en institution inom västerbottniskt folkmusik. Hon har varit verksam som spelkvinna och pedagog sedan 70-talet. Tillsammans med Gunnar Karlsson gjorde hon omfattande dokumentationsresor i länet som resulterade i låtsamlingen Slatta fra Västerbotten. Hon har hörts i grupper som Burträskar’a och Skvattram och gjort en CD tillsammans med Ole Hjort. Som pedagog har hon i decennier verkat för att sprida folkmusik och fiolspel via länet musikskolor men även i Norge, Finland och Ryssland. 2011 spelade hon upp för zornmärket och tog silver på första försöket.

Fredrik Isaksson, Pajala
Fredrik är riksspelman och renskötare från Autio i Pajala kommun. Han spelar olika sorters dragspel och tog 2013 silvermärket på tvåradigt durspel. Han är därmed en av få riksspelmän på durspel och en av ytterst få spelmän som klarat av silvermärket på första försöket. Fredrik är också medlem i tornedalsgruppen Raj Raj Band.

Ida Meidell Blylod, Umeå/Sthlm
Ida började sin bana hemma i Umeå som elev till Thomas Andersson samt i Umeå Musikskolas ungdomsgrupper, vilket kom att betyda mycket för hennes kärlek till folkmusiken. Efter studier på Musikkonservatoriet i Falun, i Newcastle, England och på Musikhögskolan i Stockholm är hon idag frilansande barockviolinist och folkmusiker med Europa som arbetsfält. Ida tog zornmärket i silver 2012.

Magnus Holmström Bullmark/Sigtuna
Magnus började med nyckelharpa som 12-åring 1987. Efter spel i hemtrakten med bl a Sävardraget och Twärdrag gick han vidare med studier på Eric Sahlström Institutet och Kungliga Musikhögskolan. Idag är han verksam som frilansmusiker, pedagog och skivbolagsproducent. Magnus kan höras i skiftande musikaliska sammanhang – allt i från melodifestivaler till reklamfilm och han är även trefaldig världsmästare på nyckelharpa. Han blev riksspelman 2010.

Maria Eklund, Umeå
Maria började spela fiol som tioåring på den kommunala musikskolan i Sollefteå. Efter att ha sysslat med olika musikgenrer under ungdomsåren fokuserade hon i vuxen ålder allt mer på folkmusik, bl a genom studier i låtspel på Malungs folkhögskola 2001-2002. Zornmärket i silver tog hon 2004.

Jan Burman, Umeå
Jan är född i Lappvattnet, Burträsk och uppvuxen i en släkt av spelmän och är en av de ursprungliga medlemmarna i Burträskar’a. Han är utbildad fiolpedagog i folkmusik och blev riksspelman 2003. Jan är sedan 1997 ledamot Zornmärkesjuryn och sitter med i årets jury som sakkunnig på västerbottenslåtar.

Peter Öqvist, Umeå
Peter kommer från Umeå och blev riksspelman 1991. Han har spelat mycket, inte minst till dans, åt bl a Björkstalaget och i gruppen Twärdrag. Peter har också under en följd av år varit ordförande för Västerbottens spelmansförbund och även arbetat aktivit inom Svenska Folkdansringen. Han är också initiativtagare till och spelledare för Umeå spelmanslag.

Fredag 8 aug 2014 18:00 - 20:00 Gammlia
Fredag 8 aug 2014 20:00 - 22:00 Gammlia

Arrangör: NorrlandsOperan
Mer info: http:/­/­www.norrlandsoperan.se/­sve
Kontakt
http://www.norrlandsoperan.se/sve

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Guld & Silver