Fre 21 Nov - lör 22 Nov 2014
Årtidskonsert

Waves

Héla Fattoumis och Éric Lamoureuxs verk brukar handla om starka ämnen och väcka vågor av tankar och känslor. I Masculines, som kunde ses på NorrlandsOperan under MADE-festivalen 2013, skärskådade de till exempel den manliga blicken. Dansarna kom att framträda i en mängd olika klichéartade kvinnligheter. I Manta (på NorrlandsOperan 2012) iklädde sig Héla Fattoumi själv rollen av en kvinna som lever sitt liv i en heltäckande slöja.

Waves är fortfarande Fattoumi/ Lamoureux, men den här gången är vågorna av ett annat slag. Mer av ett sinnestillstånd, böljande och vackert.

Franska koreografer möter svensk indiepopmusiker

Den här gången har de slagit sig samman med svenskfödde musikern Peter von Poehl – numera deras landsman. Von Poehl är välkänd indiepopstjärna på de franska scenerna men har även ett stort namn som filmmusikskapare. Flera av hans låtar och kanske främst The story of the impossible från första skivan Going To Where The Tea Trees Are, har använts i reklamfilmsammanhang, men han har också producerat musik till spelfilmer som Vanishing Waves och Main Dans La Main från 2012. (Se filmklipp från den sistnämnda längre ner på sidan).

Efter nämnda soloalbum 2006 kom May Day 2009. Båda skivorna samproducerades med svenske Christoffer Lundquist och följdes av turnéer tillsammans med artister som Ben Harper, Wild Beasts och Peter Doherty. Det tredje och senaste albumet Big issues printed small kom våren 2013. Samma år inleddes samarbetet med Héla Fattoumi och Éric Lamoureux och skapandet av helt ny musik till det koreografiska verket Waves, med urpremiär på NorrlandsOperan började. Mer om Peter von Poehl här

Koreograferna
Héla Fattoumi
och Eric Lamoureux har samarbetat sedan 1988. Tillsammans utforskar de kroppens intelligens och dess inneboende kraft i ett oförutsägbart och föränderligt konstnärskap. De är idag verksamma som konstnärliga ledare för den kulturella institutionen Centre Chorégraphique National de Caen/Basse-Normandie, i Frankrike. Mer om Waves här.

Konstnärligt team:
Idé och koreografi: Héla Fattoumi och Éric Lamoureux
Musik – uruppförande: Peter von Poehl
Orkesterarrangemang: Martin Hederos
Ljusdesign: Xavier Lazarini
Kostymdesign: Marilyne Lafay

Med stöd av Umeå2014.

Scenografi: Stéphane Pauvret, i samarbete med Héla Fattoumi & Éric Lamoureux
Foto: Alban van Wassenhove

MEDVERKANDE;
Dansare Sarath Amarasingam, Matthieu Coulon,? Jim Couturier, Bastien Lefèvre, Johanna Mandonnet, Clémentine Maubon, Nele Suisalu och Francesca Ziviani
Gitarr & sång: Peter von Poehl
Keyboards: Martin Hederos
Dirigent: Benjamin Levy
NorrlandsOperans Symfoniorkester

Samproduktion: Centre Chorégraphique National de Caen/Basse-Normandie (CCNC/BN) och NorrlandsOperan

Fredag 21 Nov 2014 19:00 - 23:59 NorrlandsOperan
Lördag 22 Nov 2014 18:00 - 23:59 NorrlandsOperan

Arrangör: Norrlandsoperan
Del av projekt: Årstidskonserter
Kontakt
Marco Feklistoff
090-15 43 29
070-542 91 83
marco.feklistoff@norrlandsoperan.se

Besöksinformation för NorrlandsOperan

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Waves