Fre 31 Jan - lör 1 Feb 2014
Startskott

Häxbrand

Häxbrand
Åren 1668-1676 rasade ”det stora oväsendet” genom Sverige. Totalt avrättades under ett knappt årtionde ca.300 människor i Sverige för trolldom.

Familjeföreställningen Häxbrand är ett försök att konstnärligt gestalta dessa fasanfulla händelser, som innebar avrättningen av 71 personer på Häxberget i Ångermanland. Föreställningen bygger på verket ”Där korpen Vitnar” av tonsättaren Karin Rehnqvist. Med besvärjelser och trolldomsramsor som inspirationskälla har hon komponerat musiken för folksångerskan Ulrika Bodén och Nordiska Kammarensemblen. En skampåle, en domartribunal, ett bål med anstrykning av krucifix bildar en scenografi, där den dömda vandrar bland sina förföljare, under ett ständigt hotande tryck.

Föreställningen är rekommenderad från 10 år.

Startskott Sundsvall
Familjeföreställningen Häxbrand är en del av Scenkonstbolagets veckolånga Kultur Festivalen Sundsvall. Under benämningen Startskott Sundsvall turnerar två akter vidare från festivalen med Botniabanan upp till Umeå.?? Först ut är den franske jazzgitarristen Bireli Lagréne som spelar på Umeå Jazzstudion torsdagen den 30 januari. Konserten i Umeå är en av programpunkterna under festivalen Midvinter Jazz.

På lördagen visas sedan familjeföreställningen Häxbrand på NorrlandsOperan.

Bireli Lagréne
27.1 Kulturfestivalen Sundsvall
30.1 Midvinter Jazz, Studion Umeå folkets hus

??Häxbrand
?Lördag 25.1 Kulturfestivalen Sundsvall
Fredag 31.1 kl 19.00 – Oasen, Nordmaling Biljetter säljs på Biblioteket, Resecentrum, ABF och Studieförbundet Vuxenskolan i Nordmaling.
Lördag 1.2 kl 14:00 – NorrlandsOperan, Konsertsalen. Fri entré, ingen biljettbehövs. Kontakta erik.enstrom@norrlandsoperan.se för mer info.

Här hittar du en video om vad som händer under Kulturfestivalen Sundsvall och här kan du läsa en artikel i Sundsvalls tidning om firandet.

Fredag 31 Jan 2014 00:00 - 23:59 Nordmaling
Lördag 1 Feb 2014 14:00 - 16:00 NorrlandsOperan

Arrangör: Norrlandsoperan
Del av projekt: River Stories
Mer info: http:/­/­www.riverstories.se
Kontakt
Erik Enström
erik.enstrom@norrlandsoperan.se

Besöksinformation för NorrlandsOperan

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Häxbrand