Lör 28 sep 2013 - tis 28 jan 2014

I en sal på lasarettet

Det här är berättelsen om berättaren och spelmannen Thomas Anderssons uppväxt som kantades av många turer in och ut på lasarettet. Det är också en ömsint skildring av relationen mellan en mor och hennes son. I rollen som modern ser vi Ellenor Lindgren känd från ”Lifsens rot” och ”Hohaj”.

”Mitt första möte med döden var vid fem års ålder. Han satt vid min säng på Skellefteå lasarett 1961 där jag just blivit inlagd. Vi bekantade oss i tystnad. Det enda som hördes var mitt hjärta, det slog ungefär 200 slag per minut och lät fasligt likt två ånglok i otakt. Trots att vi inte skulle ses på många år igen, var det givet att bekantskapen skulle vara på livstid. Den här föreställningen handlar om mitt liv. Och delvis min mors. Och om varför smaken av snåttren kan framkalla ett ljud, om Greta Jonsson från Örträsk, om ett lyckat frieri på Burträskvägen och lite annat. Med mig på scenen har jag berättaren och skådespelaren Ellenor Lindgren”.
– Thomas Andersson, berättare och spelman.

Under hösten 2013 turnerar föreställningen I en sal på lasarettet i Västerbotten. 2014 inleds ett samarbete med Scenkonstbolaget/Teater Västernorrland vilket innebär att vi turnerar i båda länen under hela spelåret.

Thomas Andersson berättar om föreställningen:
– Under många år som folkmusiker bar jag på en känsla av otillfredsställelse. Jag hade något mer inom mig som måste uttryckas. Ända sen jag låg på lasarettet som femåring har jag haft drömmar och fantasier som jag format till berättelser. När jag på 90-talet arbetade som musiklärare i Robertsfors bad jag Greta Jonsson komma och berätta för barnen om det där med att vara människa. Då hände det något. Hon gav mig nyckeln till vad jag själv skulle göra: Berätta!

När jag började göra det märkte jag till min glädje att berättandet och musiken i kombination berörde människor. Hittills har jag alltid hittat mina berättelser i vårt gemensamma kulturarv, via musiken har jag liksom haft nära till materialet. Dessutom har jag alltid gillat omfattande research eftersom jag haft många förebilder därvidlag. Nu har jag för första gången gjort research inåt. Jag har kommit till ett läge där jag vill använda mig själv och mina egna erfarenheter i konsten.

En viktig vändpunkt som gjorde att den här föreställningen till sist blev av var mitt möte med Ellenor Lindgren på ett café i Umeå. Under skrivarbetet, som pågått under flera år, visste jag egentligen inte vad det skulle leda till. När Ellenor fick höra om berättelsen sa hon direkt: – Då kan jag spela din mamma! Så blev det också. Varmt välkomna!

Manus Thomas Andersson
Regi Peter Engkvist
Scenbild & kostym Ellenor Lindgren
Medverkande Thomas Andersson, Ellenor Lindgren
Foto Patrick Degerman

Lördag 28 sep 2013 19:00 - 21:00 Sagateatern
Tisdag 28 jan 2014 19:00 - 21:00 Sagateatern

Arrangör: Västerbottensteatern, Umeå Teaterförening
Del av projekt: Europas ledande berättarteater
Kontakt
Evelina Lindahl
090-13 51 31
070-569 56 30
evelina.lindahl@vasterbottensteatern.se

Besöksinformation för Sagateatern

comments powered by Disqus