Onsdag 6 aug 2014 19:00 - 21:30
Körmusik och utställning

I skogen har älvorna försvunnit

Kören ”De tokiga trollen” från Leverkusen i Tyskland presenterar under ledning av Denise Weltken ett program med sånger, dikter och en utställning.

Det märkliga med denna blandade 4-stämmiga kör är att de sjunger på svenska. Anledningen till detta är inte att de är svenskar bosatta utomlands utan att de har ett starkt intresse för Sverige och svenska språket. De kommer från olika länder men har funnit ett gemensamt intresse i svenska och svensk körmusik. Läs mer om dem och lyssna till smakprov på deras sång på www.trollchor.de. Sångprogrammet för Umeå kommer att uppta svensk körlyrik av bland andra Jerker Leijon, Albert Runbäck, Arne Castell, Wilhelm Peterson-Berger, Mats Paulson och lite inblandning av Tysk (skogs-)romantik.

Men programmet är både ett kulturbidrag och ett stöd för ett svensk skogskyddsprojekt! Utställningen visar bilder från gamla skogar söderifrån och poetiska textpaneler. Projektets intäkter kommer att användas till att stöda Iglekärrs gammelskog (3 mil norr om Göteborg), som ligger precis i mitten på sträckan mellan Leverkusen och Umeå! Kören vill stödja detta skogsprojekt för att få en så stor andel av denna ”folkförbindande europeiska trollskog” som möjligt.

I Norrlands djupa skogar finns det kvar en del urgamla naturskogar där troll och Näcken, féer och älvor andas den klara luften. Skogarna i Centraleuropa är av ett helt annat slag; ädellöv, tjocka stammar, en lövbädd på botten – men, i dessa skogar har älvorna försvunnit! Urskogar finns knappast och gamla skogar är väldigt små och sällsynta. Endast på några enstaka ensamma smultronställen finns en aning kvar av lövskogens gamla väsen. …

Man kan betrakta utställningen „Nemoralis och Borealis: ett möte” på körens hemsida, om man inte kan besöka konserten.

För det första hoppas kören att deras gäster uppskattar musiken, texterna och bilderna och donerar generöst till projektet. För det andra säljer de bilderna och textpanelerna för 1.000 kronor per styck.

Kulturvänner, vänskog, skogskultur: Detta är körens vision för deras Umea2014-projekt – så att älvorna ska återvända!

Fri entré, kollekt till förmån för Iglekärrs gammelskog.

Onsdag 6 aug 2014 19:00 - 21:30 Umeå stads kyrka

Arrangör: De tokiga trollen
Kontakt
Frank Baldus
frank@trollchor.de

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | I skogen har älvorna försvunnit