Fre 28 feb - lör 5 apr 2014
Konst i Vita Kuben

...If all you told was turned to gold

Vårens andra utställning i Vita Kuben är Ieva Kraules …If all you told was turned to gold.

När minnen obevekligen bleknar bort I en tät dimma, påbörjas den svåra konsten att komma ihåg. Med en närmast ostoppbar, smärtsam drift försöker vi nagla fast dessa minnen.
Bilderna är de enda ”ytorna” där vi ser tidens ständiga gång, sentimentaliteten fortfarande närvarande.

Dessa tidskapslar, ”tidsytor” som visar sig både vara abstrakta och verkliga är det huvudsakliga ämnet för Ieva Kraule i hennes nyproducerade utställning …if all you told was turned to gold.

De varma tonerna och jordfärgerna som var så vanliga under Sovjettiden i Lettland möter den samtida konstens estetik av distansering och torrhet.  Hantverkets handgriplighet mixat med upphittat material avslöjar hennes lust att söka efter nostalgiska platser, där historiska fragment och det bortglömda sammanfogas i en visuellt sensibel upplevelse.

En grimas intrasslad i sladdar och ett sandkorn mellan dina tänder. Jag ska berätta några sanningar , men du kommer inte att bli förvånad. Någonstans emellan förlorade dagböcker, en tomhet större än någonting annat, på en plats där fuktig skymning avlöser det starka ljuset från de fluoriserande lamporna gömmer sig stela leenden som ingen kommer ihåg. Dessa ägs av ingen; ingen har tappat bort dem och försöker få dem åter.
Deras enda chans är ett mirakel.

/Ieva Kraule

…If all you told was turned to gold är andra delen i vårens serie Hanging above. The Case in the Café. curerat av Zane Onckule och Maija Rudovska i samarbete med  kim? Contemporary Art Centre, Riga. Curatorerna vill tacka J?nis Borgs.

Mer information här.

Öppettider i Vita kuben
Måndag–Onsdag 11.00–13.00
Torsdag 11.00-–13. 30 samt 17.00–20 00
Fredag 11.00–13.30 samt 16.00–20.00
Lördag 17.00–20.00

Vita Kuben

NorrlandsOperans offentliga rum för samtidskonst

Sedan 2002 driver NorrlandsOperan Vita Kuben, ett välutrustat rum för ljud-, video- och performancekonst. Målet med verksamheten är att skapa nya möten och ge plats för konstnärliga uttryck av tillfällig och prövande karaktär.

Hängande rakt ovanför restaurangen, i hjärtat av NorrlandsOperans publika utrymmen, gör Vita kuben samtidskonsten tillgänglig för en bredare allmänhet. Och det är inte bara där det händer. Nya scener tas ofta i anspråk, inte minst under den årliga MADE-festivalen.

För att säkerställa ett varierat utbud av utställningar och för att stärka konstnärernas ställning, programsätts Vita kuben av just konstnärer. Dessa gästande curatorer utses halvårsvis och ansvarar för verksamhetens konstnärliga innehåll i nära samarbete med NorrlandsOperan. Detta gör att verksamheten aldrig stagnerar, samtidigt som det aktuella konstnärskapet speglas på nya oväntade sätt.

Genom åren har Vita kuben gästats av konstnärer av mycket hög nationell och internationell ryktbarhet, men också fängslande konstnärskap från vårt närområde. Vid ett antal tillfällen har dessa konstnärers utställningar och framträdanden skapat stora rubriker och diskussioner. Dessa har bidragit till vitala samtal kring konstens utveckling, kraft och möjligheter.

Vita Kuben drivs och administreras gemensamt av NorrlandsOperan och Umeå kulturförvaltning.

Fre 28 feb - lör 5 apr 2014 NorrlandsOperan

Arrangör: NorrlandsOperan
Mer info: http:/­/­www.norrlandsoperan.se/­sve/­om-norrlandsoperan/­vita-kuben/­vaaren-2014
Kontakt
http://www.norrlandsoperan.se/sve

Besöksinformation för NorrlandsOperan

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | ...If all you told was turned to gold