Fre 21 Nov - lör 22 Nov 2014
Väven

Invigning Kvinnohistoriskt museum

Vi bryter tystnad. Vi skriver historia.
Den
21 november, 2014 öppnar Sveriges första kvinnohistoriska museum i kulturhuset Väven, Umeå. Kvinnohistoriskt museum är ett modigt och annorlunda museum där du kan se nyskapande utställningar om historia, identitet, makt och kön.

En plats för reaktion, aktion, skratt och debatt
Givetvis tar museet avstamp i det förflutna, men ska också röra om i samtiden. Med nya historiska perspektiv ska museets utställningar beskriva och utmana de idéer, normer och strukturer som idag begränsar kvinnors och mäns livsval och möjligheter. Låter det politiskt korrekt, lite tråkigt? Inte alls, vad du än förväntar dig kommer du att bli överraskad!

Museets allra första utställningar är en vandring genom historien, ända fram till vår egen samtid. De handlar om idéer om manligt och kvinnligt, åldrande, makt och hierarkier. Utställningarna talar till många sinnen och är fyllda med färg, ljud, ljus, bild, film samt oväntade scenografier och häpnadsväckande konstverk.

21 november
18-21 Kvinnohistoriskt museum smygöppnar med en ”sneak peek”
22 november
Kl. 14.00 Inviger vi museet med korta, högtidliga tal och bandklippning.

Vi får lyssna på coola, maffiga Indiekören och dricka festlig dryck, samtidigt som utställningarna visas för första gången!

På plats finns ljudkonstnären Frida Selander, filmaren Daniel Rudstedt, konstnären Susanna Arwin som medverkar i utställningen En ropande tystnad samt utställningsmakarna Transpond som producerat vår introduktionsutställning Rötter – en trasslig historia.

Kl. 18.15 Presenterar vi tillsammans med MADE ett sprakande invigningsprogram där vi får se Dans för livet – succén som bevisar att dans inte har någon ålder. Skådespelaren Anja Rajic – från Profilteaterns senaste hyllade pjäs gör en dramatiserad uppläsning ur ”Om nu kärnfamiljen är så jävla fet…” baserad på Liv Strömqvists bok ”Einsteins fru”. Vi avslutar kvällen med Systraskap – elektronisk musik som är lika delar konst och dans. Duon är känd för att ha en självklar scennärvaro som inger respekt.

18.30 Dans för livet
19.00 Anja Rajic
19.30 Dans för livet
19.45 Anja Rajic
20.00 Systraskap

 

Och du… vi har fri entré!

Välkomna!

Fre 21 Nov - lör 22 Nov 2014 Väven

Arrangör: Kvinnohistoriskt museum
Del av projekt: Kvinnohistoriskt museum
Mer info: http:/­/­www.kvinnohistoriskt.se
Kontakt
maria.hedberg@umea.se

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Invigning Kvinnohistoriskt museum