Lör 1 mar - sön 2 mar 2014
Gratis filmvisningar

MOVE visar film under Samiska veckan

Lördag och söndag 1-2 mars håller Folkets Bio filmvisningar i samarbete med MOVE filmfestival och Samiska veckan!

Fri entré!

Lördag 1 mars kl 13:00

RÖDA ÄLGAR – Torkel Lundberg & Björnola Lind – 28 min – samiska/svenska, engelsk text. Regissörsbesök!
Himmelsälgen, regnbågsälgen, åskälgen, underjordsälgen…Vi lever som kryp i älgens päls. Efter senaste istiden målades och ristades röda älgar på hällarna i norra Skandinavien och österut. Hos samer och andra nordliga folk lever fortfarande myten om den kosmiska älgen och en helig färg. I spåren av en myt om röda älgar färdas vi i det norrländska landskapet och dess invånare.

JORINDAS RESA – Liselotte Wajstedt – 16 min – samiska/svenska, engelsk text. Regissörsbesök!
Det här är en roadmovie i samisk miljö som handlar om 17-åriga Jorinda. Filmen utspelar sig i ett magnifikt landskap med Fjäll. Under resan möter Jorinda på motstånd i form av en snöstorm och hon håller på att frysa ihjäl. Men den verkliga fienden finns egentligen i Jorinda själv: Hon måste hitta sin egen styrka. Hon måste börja ta kommandot över sitt eget liv.

Lördag 1 mars kl 15:00

DEN FEMTONDE HÖVDINGEN? –Richard Hobert – 1992 – 128 min
?Det sägs i legenden att den femtonde hövdingen finns, men väntar på rätt tillfälle att synas. När hen ger sig till känna kommer alla samer att sluta upp bakom henom… I ett bakhåll dödar svenska soldater fjorton samiska hövdingar. Den femtonde lyckas fly, svårt sårad. I århundraden väntar det samiska folket på hans återkomst som ledare. En dag kommer han plötsligt i en modern renskötares gestalt… Drama från 1992 av Richard Hobert om den svenska historiska och nutida exploateringen av samerna och om demokratins gränser.

Söndag 2 mars kl 15:00

DEN HELIGE I PÄLS – Sverigepremiär – Torkel Lundberg & Björnola Lind – 58 min – samiska/finska/svenska, svensk text. Regissörsbesök!
Honungstass, gyllenbröst, blåtand… du hör vad vi säger och vet vad vi tänker. Vi nämner dig inte vid ditt rätta namn och talar aldrig illa om dig. I Finland har man funnit 380 namn på dig. Björn betyder bara brun. Filmen speglar en urgammal relation byggd på djup ömsesidig respekt mellan människa/björn och till hela tillvaron. Hos samerna sägs björnen ha samma betydelse som Kristus har för kristna. Och bland forskare ses björnen som en nyckel till flera av den mänskliga kulturens medicinska problem…

Lördag 1 mar 2014 13:00 - 17:15 Folkets bio
Söndag 2 mar 2014 15:00 - 16:00 Folkets bio

Arrangör: Folkets bio Umeå
Del av projekt: Umeå Europeiska Filmfestival
Mer info: http:/­/­www.folketsbioumea.se

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | MOVE visar film under Samiska veckan