Tisdag 30 sep 2014 18:30 - 20:00
Boklansering

Ny bok: Leonor Fini / Pourquoi pas?

Ny bok:
Leonor Finis mångsidiga konstnärskap presenterades för första gången för en svensk och nordisk publik på Bildmuseet våren 2014. Nu lanseras boken Leonor Fini / Pourquoi pas? med rikt bildmaterial från utställningen och tidigare opublicerade texter av konstnären Leonor Fini. Dessutom nyskrivna bidrag av poeten och författaren Lasse Söderberg, konstvetaren och kuratorn Anna Rådström, samt kuratorerna Cecilia Andersson och Brita Täljedal, Bildmuseet.

Under lanseringskvällen ger de tre kuratorerna en presentation av boken som kommer att finnas till försäljning till rabatterat pris. Vi bjuder på förfriskningar. Välkommen!

Översättningarna från franska till svenska och engelska är gjorda av Jonas Ellerström och Lars-Håkan Svensson, Ellerströms förlag.

Med stöd av Umeå 2014.

————————-

Leonor Fini (1907-1996) var en konstnär som utmanade genom att ifrågasätta gränser mellan kvinnligt och manligt, myt och verklighet, det medvetna och det omedvetna. Förhållandet mellan könen är ett centralt motiv hos Leonor Fini. Hon gick demonstrativt sin egen väg och hennes arbete utmärks av ett radikalt, konsekvent och individuellt förhållningssätt. Hon rörde sig i surrealistkretsar och deltog i surrealisternas utställningar samtidigt som hon markerade avstånd från gruppens förgrundsgestalt André Breton och hans dominerande inställning.

Tisdag 30 sep 2014 18:30 - 20:00 Bildmuseet

Arrangör: Bildmuseet
Mer info: http:/­/­www.bildmuseet.umu.se
Kontakt
info@bildmuseet.umu.se
090-786 7400

Besöksinformation för Bildmuseet

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Ny bok: Leonor Fini / Pourquoi pas?