Sön 14 Sep - sön 2 Nov 2014
Fotografi

Tidens långsamhet och livets flykt

Höstens första utställning i Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi är curatorn Niclas Östlinds avslutning på ett omfattande forskningsarbete om svensk fotografisk historia. Genom arkiv, kulturhistoriska museer och i samverkan med aktuella fotografer, har han skapat utställningen Tidens långsamhet och livets flykt, som på ett helt nytt sätt visar fotografins utveckling i Sverige under de senaste fyra decennierna.

Så sent som i juni disputerade Niclas Östlind med sin avhandling Performing history, fotografi i Sverige 1970–2014. Utställningen som öppnar på Västerbottens museum den 14 september är en del av avhandlingsarbetet som inneburit ett flertal publikationer och utställningar. Östlind har kartlagt hur fotografi ställts ut och visats på museer och institutioner, och vilka förutsättningar som getts. I utställningen ges en unik genomlysning av den kulturhistoriska fotografins inriktning, förutsättningar och utveckling från 1970-talet fram till idag.

Museernas arkiv är centrala i utställningen. Östlind kallar dem för ”institutionernas hjärtan”. Han ger plats för allt från plastlaminerade fotografier, foto monterade på kartong med handskrivna texter, till de klassiska vikta skärmutställningarna vid bibliotek, skolor och kommunhus.

Den fotografiska utvecklingen som Östlind synliggör, exemplifieras med fotografi av Elin Berge, Sune Jonsson, Jens S Jensen, Petter Engman, Margareta Klingberg och många fler. I deras fotografi blir det tydligt hur samhälleliga strukturomvandlingar lämnar avtryck och framställs beroende på tid.

Till utställningen publiceras en rikt illustrerad katalog på 160 sidor, som ger en både fördjupande och breddad bild av den kulturhistoriska fotografins förutsättningar, strategier och ämnen. Den innehåller bland annat intervjuer med nyckelpersoner inom fältet och artiklar om fotoalbum och bygdefotografi.

Öppettider:
Tisdag: 11-18
Onsdag: 11-21
Torsdag – fredag: 11-18
Lördag – söndag: 11-17

Söndag 14 Sep 2014 Västerbottens museum
Tis 16 Sep - sön 21 Sep 2014 Västerbottens museum
Tis 23 Sep - sön 28 Sep 2014 Västerbottens museum
Tis 30 Sep - sön 5 Okt 2014 Västerbottens museum
Tis 7 Okt - sön 12 Okt 2014 Västerbottens museum
Tis 14 Okt - sön 19 Okt 2014 Västerbottens museum
Tis 21 Okt - sön 26 Okt 2014 Västerbottens museum
Tis 28 Okt - sön 2 Nov 2014 Västerbottens museum

Arrangör: Västerbottens museum
Del av projekt: Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi
Kontakt
Britta Lundgren
britta.lundgren@vbm.se

Besöksinformation för Västerbottens museum

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Tidens långsamhet och livets flykt