Torsdag 11 Sep 2014 19:00 - 22:30
Symfoniorkester

Shelley tolkar Beethoven

Beethoven i händerna på pianolegendaren Howard Shelley. Och dessutom: en italiensk uvertyr, en Tim Burton-inspirerad svensk världssuccé och den tjugoårige Mendelssohns bekymmerstyngda Luther-hyllning. Välkommen till en spännande helkväll med NOSO!

Pianokonsert nr 4 är den mest lyriska av Beethovens fem pianokonserter, men också den svåraste att spela. Med den engelske pianolegendaren Howard Shelley bakom tangenterna behöver vi inte oroa oss. Ända sedan han som tioåring spelade Bach och Chopin i brittisk TV är han en stor publikfavorit. I dag är Shelley är uppe i över 75 skivinspelningar, har fått Imperieorden och reser outtröttligt över hela världen i musikens tjänst.

Den här kvällen har vi också det stora nöjet att spela ett stycke som gjorde succé på BBC Proms i Royal Albert Hall för några år sedan: A Freak in Burbank av den svenske tonsättaren Albert Schnelzer. Med så skilda inspirationskällor som Stravinsky, Iron Maiden och Balkansväng skapar han musik med ett direkt, laddat och lustfyllt tilltal. I A Freak in Suburbia har han fantiserat om hur Haydn hade låtit om han hade verkat i den nygotiska filmskaparen Tim Burtons myllrande uppväxtstad. Verket har spelats av en rad orkestrar runt om i världen och Schnelzer har nu fått beställning på en ny ”konsertöppnare” av BBC:s och Sveriges Radios Symfoniker, Tales from Suburbia, med premiär i London 2015.

Kvällens konsert inleds med en omsorgsfull uvertyr av italienaren Muzio Clementis och avslutas med Mendelssohns andra symfoni som, om han sluppit få mässlingen just då, hade hunnit bli klar till 300-årsjubileet av den protestantiska reformationen. I stället dröjde premiären till 21 år efter hans död. Därmed hamnade symfonin sist i nummerordningen och kallas därför ”den femte”.

PROGRAM
Clementi: Uvertyr i D
Beethoven
: Pianokonsert nr 4
Schnelzer
: A Freak in Burbank
Mendelssohn
: Symfoni nr 5 (Reformationssymfonin)

Dirigent: Howard Shelley
Solist: Howard Shelley (piano)
NorrlandsOperans Symfoniorkester 

Torsdag 11 Sep 2014 19:00 - 22:30 NorrlandsOperan

Arrangör: NorrlandsOperan
Mer info: http:/­/­www.norrlandsoperan.se/­sve
Kontakt
http://www.norrlandsoperan.se/sve

Besöksinformation för NorrlandsOperan

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Shelley tolkar Beethoven