Fre 31 Jan - sön 2 Feb 2014
Invigningshelgen

Sápmi Today

Under invigningen av kulturhuvudstadsåret får Rådhustorget, Umeås hjärta, ett helt nytt utseende när det genom Sápmi Today förvandlas till en plats där eldar kommer att brinna och grytor att koka.

Forskare, konstnärer, traditionsbärare och kreatörer fyller och aktiverar torget under hela helgen. Delta i pågående samtal och i allt det som gör vardag, arbete och nöje påtagligt.

De ansvariga bakom Sápmi Today har låtit tradition och nytänkande mötas för att skapa en både samtida och futuristisk samisk plats. Ekologi, återbruk och andlighet är ledande begrepp bakom utformningen.

Inga spår ska lämnas och det som byggs upp tas vidare till nya platser för att användas igen. Kvar blir minnet av dofter, ljud, skönhet och smak. Det goda livet, kort och gott!

Producent: Anne Wuolab
Gestaltning: Ole Henrik Einejord & Code: architecture

Code: architecture och Ole Henrik Einejord är baserade i Oslo. Deras verk präglas av hur faktorer som landskap, kultur, politik, hållbarhet och ekonomi formar vår omgivning.

Medverkande Sápmi Today
Följande organisationer sprider under invigningshelgen kunskap om samerna:

– Slow food Sápmi
– Vaartoe, Center för samisk forskning (CeSam), Umeå universitet
– Såhkie, Umeå sameförening
Svenska samers riksförbund
Renägarförbundet

Den samiska gestaltningen består av följande delar:

– Loaidu (nordsamiska), sitt- och viloplatser i samiska tält
– Sájvva (lulesamiska) / Saajve (sydsamiska), den ärvda, heliga platsen, där allt är större och bättre än i den mänskliga världen
– Buörrie viessuome (umesamiska), det goda livet.

Nicolai Dunger med vänner besöker Sápmi Today
Lördag kl. 13.00 kommer renrajden som består av artisten Nicolai Dunger tillsammans med vännerna Daniel Wikslund och Katarina Barruk på skidor till Sapmi Today på Rådhustorget i Umeå. Gruppen startade sin resa i Ammarnäs förra lördagen. Därefter har de följt den gamla samiska vandringsleden till vintervistena i Umeåområdet. På vägen mot kusten har gruppen stannat på olika platser för sångstunder eller musikcaféer. Lördag kl. 22.00 hålls en avslutningskonsert under Midvinter Jazz i Studion på Umeå Folkets hus.
Läs mer här.

Fredag 31 Jan 2014 14:00 - 02:00 Rådhustorget
Lördag 1 Feb 2014 02:01 - 02:00 Rådhustorget
Söndag 2 Feb 2014 02:01 - 16:00 Rådhustorget

Arrangör: Umeå2014
Kontakt
Producent Anne Wuolab
anne.wuolab@umea2014.se
072 588 28 86

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Sápmi Today