Lör 1 Nov - lör 13 Dec 2014
Hasse Persson

Studio 54 and Other Stories

HASSE PERSSON
STUDIO 54 and Other Stories
1.11 – 13.12

Hasse Persson föddes 1942 i Borås och är i dag en av landets mest respekterade fotografer. Han etablerade sig som pressfotograf i USA under åren 1967-1990 och med New York som bas hade han hela världen som arbetsfält. Under den tiden fotograferade han allt från presidentvalkampanjer till den mytomspunna nattklubben Studio 54 i New York.

Studio 54, som öppnade 1977, blev inom några få månader världens mest omtalade diskotek. Trots att det i sin ursprungliga form bara existerade i cirka tusen nätter så tillhör klubben 1900-talets mest kända nöjesetablissemang. Rent historiskt är det förmodligen bara 1890-talets Moulin Rouge i Paris som kan mäta sig med Studio 54´s genomslagskraft. Den gigantiska lokalen erbjöd en discomiljö som världen tidigare inte sett maken till – alla ville komma in, och själva köandet blev alltsedan premiären en del i diskotekets speciella dragningskraft. Till och med stjärnor som Frank Sinatra, Cher och Warren Beatty nekades inträde till invigningen! Ägaren Steve Rubell handplockade sina gäster och Hasse Persson var en av de lyckligt utvalda som hade ständig access till anläggningen. Att fotografera i de dunkla lokalerna med en analog kamera var en teknisk utmaning. Efter många försök att fånga den elektrifierade stämningen, kom han fram till att om han tog hjälp av ljuset från discokulor och lampor, samt använde blixt och riktigt lång slutartid, så kunde han fånga rörelser på dansgolvet på ett unikt sätt. Resultatet är en serie där varje bild blir en kort film från en plats där verklighet blev fantasi och ingenting var omöjligt.

I samband med utställningen har bokförlaget Max Ström och Galleri Andersson/Sandström producerat boken ”Studio 54”. Det är första gången som dessa i dag närmast legendariska bilder presenteras i bokform. Boken kommer att finnas tillgänglig under vernissagen och Hasse Persson kommer även att hålla ett föredrag som introducerar hans konstnärskap med fokus på bildsviten.

 

I utställningen ”Studio 54 and Other Stories” på Galleri Andersson/Sandström får betraktarna ta del av ett unikt bildmaterial från den dekadenta nattklubben. Förutom detta så finns på utställningen bildberättelser om amerikanska fenomen som Ku Klux Klan, svartas villkor i Midnight, Mississippi, om amerikanska presidenter som Richard Nixon och Ronald Reagan samt porträtt av ikoniska gestalter som Larry Hagman, Alfred Hitchcock, Bob Dylan och Muhammad Ali.
Hasse Persson har en framträdande roll inom svenskt fotografi, både som konstnär och som konstnärlig ledare vid olika institutioner. Han har varit intendent vid Hasselblad Center och Kulturhuset i Stockholm och producerat flera betydande fotoutställningar under 2000-talet. Under sina sex år som chef för Borås Konstmuseum lyckades han skapa nationell uppmärksamhet för utställningar med bland annat Hilma af Klint, Tony Cragg, Jim Dine och Olafur Eliasson. 2008 initierade han Borås omtalade Internationella Skulpturfestival. Sedan 2012 är Hasse Persson konstnärlig ledare för Konsthallen Strandverket på Marstrand.


2011 tilldelades han H.M. Konungens, Carl XVI Gustaf, medalj 8:e storleken i högblått band ”för konstnärliga insatser som fotograf”. Hasse Perssons verk finns representerade på ett antal svenska museer, bland annat Moderna Museet i Stockholm. ”Studio 54 and Other Stories” är Hasse Perssons första separatutställning hos Galleri Andersson/Sandström.

 

Öppettider:
Tisdag – Torsdag kl 12-17
Fredag kl 12-16
Lördag kl 12-15

Lör 1 Nov - sön 2 Nov 2014 Galleri Andersson/Sandström
Tis 4 Nov - lör 8 Nov 2014 Galleri Andersson/Sandström
Tis 11 Nov - lör 15 Nov 2014 Galleri Andersson/Sandström
Tis 18 Nov - lör 22 Nov 2014 Galleri Andersson/Sandström
Tis 25 Nov - lör 29 Nov 2014 Galleri Andersson/Sandström
Tis 2 Dec - lör 6 Dec 2014 Galleri Andersson/Sandström
Tis 9 Dec - lör 13 Dec 2014 Galleri Andersson/Sandström

Arrangör: Galleri Andersson/Sandström
Mer info: http:/­/­www.gsa.se
Kontakt
+46 (0)90 14 49 90

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Studio 54 and Other Stories