Fredag 10 okt 2014 17:00 - 18:00
Årstidsinvigning

Tjakttja

Mörkret närmar sig. Temperaturerna sjunker och jorden gör sig redo för en lång vila efter skördetiden. Men väntan på nästa explosion av liv är mer än bara stillhet. Under ytan bubblar nämligen den energi som är Tjakttja – drivkraftens årstid.

Välkomna hösten med en helkväll!

Starta kvällen på Guitars
Den som vill ladda upp inför invigningen slinker in på Guitars för en matbit eller något att dricka. Kl. 17.00 startar sedan invigningsceremonin på gårdsplanen mellan Guitars och Balettakademien.

Kl. 17.00 Årstidsinvigning på gårdsplanen mellan Guitars och Balettakademien
Invigningen bjuder på en modevisning där de samiska klädskaparna Lena Viltok och Anna-Stina Svakko visar var sin unik kollektion till ett liveframträdande av jojkhimlens nya stjärna, Sara Ajnnak. Sara Ajnnak ackompanjerar också Balettakademiens dansuppträdande som förmedlar en känsla av höst, nordligt rum och samisk tradition. Umeå Jazzfestival bjuder på ett smakprov med basisten Rickard N Jokela och därefter går hemvändande och albumaktuella stjärnan Jennie Abrahamson på scenen. Konferencier för invigningstimmen är Lina Hognert, skådespelare på Profilteatern. Gratis inträde.

Kl. 18.30 & 19.00 Blanche & Marie på NorrlandsOperan
En halvtimme innan urpremiären av nyskrivna Blanche & Marie finns möjlighet att få en introduktion. Mer info.

Kl. 21.00 Konsert med Jennie Abrahamson på Guitars
Kvällen avslutas där den började, på Guitars, där du kan njuta av en hel konsert med Jennie Abrahamson! Insläpp kl. 21.00 och fri entré. Mer info.

Kl. 21.00 Konsert med Sara Ajnnak på Tráhppie
Eller så promenerar du till Gammlia för en konsert där traditionell jojk blandas med bluestoner. Entré 80 kr. Mer info.

 

Medverkande:

Jennie Abrahamson
Sävarfödda Jennie Abrahamson har på senare tid turnerat flitigt med barndomsidolen Peter Gabriel. Nu är hon aktuell med soloalbumet ”Gemini Gemini” där receptet är lika delar 80-tal, norrländska vidder, plingig asienkitsch och bullrande rytmer från något varmare land.

Rickard N Jokela – SlowBass
Född och uppvuxen i Umeå och har studerat improvisation och världsmusik på HSM i Göteborg samt Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Projektet SlowBass handlar om att hitta nya vägar för att musicera och att använda alla ljud en akustisk bas erbjuder för att skapa improviserad musik. De största inspirationskällorna är indisk raga, arabisk maqam, flamenco, minimalistisk konstmusik och jazz.

Anna-Stina Svakko, Porjus
Samisk klädskapare med mästarbrev och djupa rötter mellan Kalix och Kaitum älvar. Med respekt för traditoner och blicken riktad framåt tar hon med sig det samiska i tiden.

Lena Viltok
Uppvuxen i fjällen och skogarna på Storlule sjösystems norra sida. Bor numera i Jokkmokk. Utbildad inom traditionellt samiskt hantverk och päls- och skinnkonfektion. Tankar, känslor, bilder och kraft flödar fritt och blir utgångspunkten i skapandet. Hon älskar färger och lekfullhet och inspireras av materialen hon arbetar med och landet hon lever på.

Mia Viltok, stylist för modevisningen
Kreativ stylist som brinner för helhet, i färg och form, i såväl styling som hår och make up. Med bred erfarenhet inom yrket driver hon även egen studio på två orter i Norrbotten.

Sara Ajnnak
Sara Ajnnak är en av den samiska jojkhimlens nya stjärnor som under hösten är skivaktuell med sitt debutalbum Suojggat. Sara skapar något personligt, det traditionella blandas med blusetoner i modern tappning för att lyfta fram svåra ämnen såväl som personliga minnen som får liv i musiken. Under årstidsinvigningen av Tjakttja kommer Sara Ajnnak att bidra med sin musik som en del av modeshowen ”sielojn”.

Balettakademien
Balettakademien Umeå är den ledande dansutbildaren i Norrland med närmare 40 års erfarenhet. Verksamheten täcker alla åldrar och nivåer för de flesta dansformer. Fokus ligger på personlig utveckling med mottot: I framkant – Lustfyllt – Utvecklande.

Konferencier Lina Hognert
Född och uppvuxen i Umeå, gick teatergymnasiet i Luleå och har därefter gått ett par utbildningar i Uppsala och Stockholm. Kom tillbaka till Umeå 2001 och har sedan dess arbetat på Profilteatern som skådespelare samt är en av 8 medlemmar som driver teatern. Har även med jämna mellanrum medverkat i ett antal film- tv och radioprojekt.

Fredag 10 okt 2014 17:00 - 18:00 Gårdsplanen mellan Guitars och Balettakademien

Arrangör: Umeå2014
Kontakt
info@umea2014.se

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Tjakttja