Fredag 21 Nov 2014 18:00 - 22:00
Årstidsinvigning

Tjakttjadálvvie

Officiell invigning av Tjakttjadálvvie, den sista av de åtta samiska årstiderna.

I samband med öppnandet av Umeås nya kulturhus Väven fredag den 21 november får du även uppleva invigningen av kulturhuvudstadsårets åttonde årstid Tjakttjadalvvie, höstvinter. Det blir en magisk kväll som sätter tonen för årets sista årstid.

Kl. 18.00 – Rådhusparken fylls med ljus
Rådhusparken fylls av värmande eldar och tusentals lyktor – och som genom ett trollslag förvandlas en vanlig kväll till något magiskt. Det är tionde året i rad som För- och grundskolans utvecklingscentrum Idéan genomför det stämningsfulla evenemanget. I år har de bjudit in förskolor i hela landet att vara med. Många har antagit utmaningen och därför kommer lyktor att tändas i flera andra städer samma kväll.

Kl. 18.30 – Årstidsinvigning
På invigningsceremonin får du höra Umeåprofilen Staffan Ling tolka vandrandets årstid. Efteråt tar DJ May Dar från Femtastic över scenen och sprider en skön känsla i hela parken. Kanske stöter du på duon Karin och Sara – kvinnorna bakom populära humorpodden Karin & Sara – när du strosar runt och njuter av ljusspelet. Besökarna bjuds på värmande dryck med gakkobröd och torkat renkött som tilltugg så långt lagret räcker. Framåt kvällen höjs tempot på musiken, vilket bäddar för en fortsatt härlig kväll.

Mer om de medverkande

DJ May Dar
May Dar är ena halvan av rapduon Anaye och har producerat musik sedan tonåren. Med inspiration från allt till gamla Outkast-dängor till aktuella producenter som Diplo och Christian Dinamarca skapar hon beats av varierande slag. Perfekta receptet för en May D-produktion är en krispig trum-sample, djup bas och choppade vocals. Utöver Anaye, och de egna projekten jobbar hon just nu på en EP tillsammans med sångaren Jxnatan.

Karin & Sara
Populära humorpodden Karin & Sara har ärats med två priser i Svenska podradiopriset 2014, en hedrande fjärdeplats i kategorin Sveriges bästa podcast och tredje plats i humorkategorin. Som vanligt har de fler frågor än svar, och under årstidsinvigningen kommer de att söka folkets röst i Rådhusparken. Mer information om den sköna duon hittar du här.

Staffan Ling
Staffan Ling är en Umeåprofil med bred bakgrund inom kultur och media. Han var med och startade Studentteatern som sedan blev Grotteatern, producerade första ungdomsradion utanför Stockholm, har regisserat på Västerbottensteatern, har gjort ett gäng krogshower och revyer i Umeå och Stockholm. Han var tv-producent, programledare och regissör vid SVT mellan 1969–1987 och bidrog till Umeås utveckling till att bli en av landets fyra produktionsorter för tv, och han har varit programledare för ett par hundra program på TV3 och TV4. Och detta för att bara nämna några saker.

Idéan
Idéan är för- och grundskolans pedagogiska och kulturpedagogiska utvecklingscentrum och kommer för tionde året i rad att genomföra det lysande evenemanget med barnens lyktor i centrala Umeå, i år i den nedre delen av Rådhusparken bredvid nya kulturhuset Väven. För mer information om hur du deltar klicka här.

Foto: Olle Enqvist

Fredag 21 Nov 2014 18:00 - 22:00 Rådhusparken

Arrangör: Umeå2014
Kontakt
info@umea2014.se

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Tjakttjadálvvie