Lördag 30 Aug 2014 14:00 - 15:00
Årstidsinvigning

Tjakttjagiessie

Invigningsceremonin för Tjakttjagiessie markerar inte bara starten för en ny årstid, utan också för Umeå Nycirkusfestival. Invigningen går i nycirkusens utmanande och spektakulära anda.

Konferencier för invigningstimmen med start kl 14 är Fransesca Quartey, regissör och teaterchef på Västerbottensteatern. Scenen i Broparken fylls med gatuartisteri, nycirkus, varieté och jojk.

Estradören och jonglören Johan Wellton bjuder på komiska och häpnadsväckande nummer, medan akrobaterna English Gents framför ofattbara balansakter inramat av kvick brittisk humor. Dessutom uppträder rockringsdrottningen Jess Love, gummikvinnan Cronopia samt svenska nycirkusartisterna David och Fofo, mest kända för sina nummer med pingisbollar.

Läs mer om nycirkusartisterna på nycirkusfestivalens hemsida.

Som sista färgklick i utbudet gästas invigningen av jojkare från konserten Väck upp jojken! som ges senare samma kväll. De framför ett smakprov av sina moderna tolkningar av gamla jojkar, fram-tagna i ett samarbete mellan unga jojkare och äldre mentorer.

Om de samiska artisterna:

Katarina Barruk
Umesamisk artist bosatt i Umeå som berör med sin egenskrivna musik där jojken har en central del. Utnämndes till Årets unga samiska konstnär vid Riddu Riddu år 2012.

Hilda Länsman
Bor i Utsjoki, Finland. Är i början av sin karriär och som dotter till den kända artisten Ulla Pirttijärvi har hon levt med jojken i hela sitt liv.

Ante Kuoljok
Har rötterna i sydsamiskt område, bosatt i Jokkmokk. Har trots sin ringa ålder redan hunnit med att genom ett specialarbete i skolan ge ut en egen skiva som kom förra året.

David Anoar Holmestrand
Har samisk mor och marockansk far, uppvuxen mestadels i Oslo där han jobbat med musik men har nu flyttat upp till Lakselv och samiskt område för att förkovra sig i samisk kultur och jojk.

På plats i Broparken kommer ni även att få stifta bekantskap med Survival Kit, som kommer att finnas där med en särskild konstnärshusvagn och berätta mer om deras kommande festivalarbete.

Nycirkusfestivalens invigning kl 12-16
Spendera en dag i Broparken med familj och vänner och låt dig förföras av exotiska, skickliga nycirkusartister. Prova-på-cirkus för alla åldrar oavsett förkunskaper. Ta med picknickkorgen och kom!

Lördag 30 Aug 2014 14:00 - 15:00 Broparken

Arrangör: Umeå2014
Kontakt
info@umea2014.se

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Tjakttjagiessie