Lör 20 sep - sön 19 okt 2014
Survival Kit

Umeå Skafferi

Myvillages projekt Umeå Skafferi, porträtterar en stad och den mat som finns naturligt tillgänglig i närområdet. Vad växer och gror i och runt Umeå? Vilka producenter finns i regionen? Om vi skulle skapa ett gemensamt skafferi i Umeå centrum, vad skulle det innehålla? Vi undrar också vilka kunskaper Umeå Skafferi, som konstprojekt, kan förmedla. Det vi strävar efter är att skapa ett riktigt skafferi, ett rum fyllt med mat producerad i Umeå med omnejd. Vi kommer att följa och dokumentera vad som odlas i regionen samt dela upplevelser och erfarenheter kring hur maten hamnar på bordet med besökare på Survival Kit festivalen från 20 september till 19 oktober.

Umeå Skafferi kommer att fyllas med donationer från lokala odlare och producenter, och det är öppet för våra gäster att komma på vad de skulle kunna erbjuda i gengäld. Skafferiet representerar på så sätt vad folk kan och vill ”ge” varandra. Vi hoppas att det kommer att spegla inte bara landskapet i och runt Umeå, utan även den lokala matproduktionens växande nätverk och dess konsumenter. Umeå Skafferi erbjuder ocksaå ett tillfälle att fundera över vår roll i näringskjedan. Det kommer fungera som en livlig mötesplats där informellt utbyte av kunskap kring mat kan äga rum mellan konsumenter och lokala producenter. Vi hoppas att skafferiet, när det väl är tömt efter våra matfester, ska fyllas igen av nya idéer, diskussioner och förslag kring en hållbar matkultur i Umeå.

Den insamlade maten förvaras och visas upp i det fysiska ’skafferiet’ som vi bygger på Pilgatan 16. Under festivalen kommer maten att tillagas och serveras, med hjälp från frivilliga, gratis. Matbjudningarna samt evenemang med olika teman runt smak kommer att äga rum under fem helger från fredag till söndag. Verket Umeå Skafferi finns att se på Pilgatan 16 under festivalens ordinarie öppettider. Evenemang knutna till verket sker antingen i Umeå Skafferi eller på andra platser, se programmet nedan. Allt är gratis!


TEMAVECKOR

Vecka 1: Lantbruk och Landskap (presenteras 20 – 21 sept)
Lär känna personerna bakom Myvillages, lokala bönder, stadsodlare och experter inom etnobiologi, samisk matkultur med mera. Deras berättelser kommer att bredda vår uppfattning om Umeås landskap och dessa kulturella rum. Vi är trots allt inte så långt ifrån var vår mat växer och gror. Utöver detta kommer det att finnas möjligheter att vinna gratis resor till gårdsbutiker med lokalt producerat mat och fika!

Vecka 2:  En Smak av Verkligheten 
(presenteras 27 -28 sept)
Ibland kan det vara svårt att stanna upp och fundera på var vår mat kommer ifrån, hur den kom hit och varför. Det finns dock sätt att njuta av mångfalden av livsmedel med större ansvar och samvete. Låt oss undersöka de lokalt tillgängliga livsmedelsresurser, dess produktion och försörjningskedjor. Våra gäster, inklusive lokala producenter, återförsäljare, kockar, forskare och konsumenter, kommer att avslöja sanningen och verkligheten av mat, vilket uppmuntrar oss att tänka utanför vår traditionella roll i näringskedjan.

Vecka 3:  Symposium: Varför ska vi bry oss om Mat? 
(presenteras 4 – 5 okt)
Baka din favoritkaka, paj eller något som inspirerar dig. Ta med dina vänner och familj till en avslappnad middag med beslutsfattare, miljöaktivister, matproducenter, sociala entreprenörer, skribenter och forskare. Vi kommer att engagera oss i smakfyllda diskussioner om de sociopolitiska verkligheterna och värden av mat, samt hur dessa påverker vår kultur och miljö. Detta är ett gyllene tillfälle för de som hungrar efter att skapa en medvetenhet om olika matrelaterade frågor eller önskar mätta sina egna begär.

Vecka 4: Transformationskonst (presenteras 11 – 12 okt)
Förmågan att omvandla naturresurser till något som vi kan äta och råmaterial till något som vi kan använda för produktion och konsumtion, är en viktig del av vår matkultur. Varför inte komma och prova själv? Det kommer att finnas en mängd olika DIY-workshops, samtal och presentationer av lokala konsthantverkare, matproducenter, konstnärer och frivilliga. Tillsammans kan vi skapa en unik matupplevelse som stimulerar alla våra sinnen!

Vecka 5: Skafferi Manifest, Umeå 2014 
(presenteras 18 – 19 okt)
Vad kommer att ske härnäst? Vilka problemställninar står vi inför och hur kan de lösas? Vi spånar vilt kring hur vi kan förnya, förändra och agera för att skapa förutsättningar för en mer hållbar matkultur i Umeå. Detta sker i form av design-workshops, presentationer av pågående matprojekt och diskussioner kring hur det vi skapat kring Umeå Skafferi kan leva vidare. Förutom att vi blickar framåt, långt bortom 2014, så får inget av skafferiets kvarvaror komma till spillo!

PROGRAM (ändringar och utökningar i programmet tillkommer)

 • 21 september – Skördefest
  Med Stadsodlarna vid Umeå Skafferi. Välkommen att smaka på vad som odlas i staden, lära dig mer om stadsodling och delta i diskussioner om hållbar självförsörjning.
 • 21 september – Meet and Greet Myvillages
  Under söndagens många konstnärspresentationer i Bildmuseets Flexhall möter vi även Wapke Feenstra från konstnärsgruppen Myvillages , som talar om gruppens arbete och deras verk Umeå Skafferi.
  Se programmet för söndagens konstnärspresentationer för mer information.

 • 26-27 september – En Smak av Verkligheten
  En workshop om att laga mat med studenterna på Restauranghögskolan vid Umeå Universitet. Pavlos Georgiadis, en etnobotanist från Grekland är vår gästlärare och inspiratör. Resultatet kommer visas för allmänheten vid Umeå Skafferi den 27 september.
 • 4 oktober – Symposium: Varför ska vi bry oss om Mat?
  Ett seminarium om matpolitik, biologisk mångfald and smak-driven ekonomi på Café Planet, Kungsgatan 101, i samarbete med Studiefrämjandet.
  Samtalet sker tillsammans med publik och inbjudna gäster, inklusive Pavlos Georgiadis, runt ett middagsbord.
 • 10 oktober – Azolla Matlagningsworkshop (Umeå Skafferi – Pilgatan 16)
  Med konstnären Erik Sjödin vid Umeå Skafferi (kl 17-19). Sjödin visar under Survival Kit Festivalen ett konstverk som har sin utgångspunkt i den näringsrika vattenormbunken Azolla, som han under denna workshop berättar mera om och tillagar.
 • 11 oktober – Matmarknad, workshops, samtal och seminarium (Kungsgatan 101)
  Lokala matproducenter visar, talar, bjuder på och säljer mat.
  12.30 Representanter från Hagabröd pratar
  13.00 Anders Hallberg om Barkbröd
  13.30 Kärning av smör med Bodabackens Ekobruk
  14.00 Kamala Karlsson från Kamrose om vilda bär från norra Sverige
  14.40 Susanne Hoffman om fermentering – att göra grönsaker hållbara
  15.00 Biodome Seminarium
  Med Erik Sjödin på Café Planet, Kungsgatan 101 (kl 15-17). Sjödin som medverkar i Survival Kit Festivalen som konstnär, talar tillsammans med Enrique Lescure från Earth Organisation for Sustainability och från Green Free Will:  Alexander R. Bascom som initierat och genomför Biodome projektet i Lögdeå.
 • 12 oktober, kl 12-14 – Matlagningsworkshop för Ostronskivling (Umeå Skafferi – Pilgatan 16)
  Med Renyuan Huang vid Umeå Skafferi. Huang har startat sin egna farm, Swedfungi AB, i Västerbotten, för odling av svamp och kommer under denna dag att dela med sig av sina kunskaper och recept.

Realiseringen av Umeå Skafferi har till stor del möjliggjorts med medel och stöd från: Dutch Culture / SV-NL 400 / LRF / Studiefrämjandet

För mer uppdaterat och detaljerat schema, besök: http://umea-skafferi.tumblr.com eller https://www.facebook.com/umea.skafferi
Detaljer och mer information om Survival Kit på Umea2014 hittar du genom att klicka på projektets huvudsida, genom att besöka vår web-plats eller Facebook-grupp.

Foton av Sebastian Bolesch och Sujy Lee.

 

Lör 20 sep - sön 21 sep 2014 Bildmuseet
Lördag 27 sep 2014 Verkligheten
Lördag 4 okt 2014 Café Planet
Fredag 10 okt 2014 Verkligheten
Lördag 11 okt 2014 Café Planet
Söndag 12 okt 2014 Verkligheten
Lör 18 okt - sön 19 okt 2014 Verkligheten

Arrangör: Verkligheten / Survival Kit
Del av projekt: Survival Kit
Mer info: http:/­/­umea-skafferi.tumblr.com
Kontakt
Sujy Lee
090-10 99 00
sujy.lee@bildmuseet.umu.se

Besöksinformation för Bildmuseet

Besöksinformation för Verkligheten

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Umeå Skafferi