Fre 31 Jan - sön 2 Feb 2014
Invigningshelgen

Umeå Today

Umeå idag gör under invigningshelgen hela Rådhusesplanaden, som löper genom centrala Umeå, till en lång och samlande scen för konstnärliga uttryck, fysisk aktivitet, samtal, sång och brandtal.

Var med i skuggspelet, brodera några meter i jättebroderiet eller utmana någon i midvinterboule! Rådhusesplanaden är platsen där alla uttrycker sig på de språk eller på de sätt som lämpar sig bäst för just dem.

Under Umeå idag ger hela regionens brinnande lust och skaparkraft bränsle till Umeå. Unga och gamla, stora och små – alla släpper loss tillsammans i ett oförutsägbart och kreativt utbrott.

Du kan slå dig ner vid brasorna och titta på, eller så kan du bara hoppa in och ta plats tillsammans med alla andra deltagare.

Producent: Madelene Edlund

Konstnären Madelene Edlund är den samlande kraften bakom Umeå idag. Edlund är verksam i Umeå där hon skapar konsthantverk och smycken och håller kurser och workshops. Under tio års tid har Edlund hållit inspirationskurser för förskollärare och lärare samt sagoworkshops för barn.

 

Tidsschema och aktiviteter för Umeå idag:

Broderi
Lördag 1 februari kl. 12–24 Broderi för inbjudna grupper och allmänheten.
Söndag 2 februari kl. 12–16 Broderi för allmänheten.

Broderiet sker på förzinkade nät insprängda i snöväggar och under lördagen möter ni Broderiakademins lokalgrupp i Umeå med verket Leve! – en hyllning till Sara Lidman, syjuntan Osytt som firar 30 år tillsammans och ungdomar från Hamnmagasinet/Ungdomens Hus. Det finns också tre nät för alla besökare att uttrycka sig på. Broderivärdar möter upp och instruerar.

Broderiakademin
Hamnmagasinet

Midvinter-boule
Fredag 31 januari kl. 14–16, Försöksomgång.
Lördag 1 februari kl. 12–17, Kvalificeringsomgång.
Lördag 1 februari kl. 14–14.30, Celebrity Boule Challenge.
Lördag 1 februari kl. 19, Finalspel.
Söndag 2 februari kl. 12–16, Boule för alla.

Lyssna på mig!
Lördag 1 februari kl. 12.00, 12.10, 12.20, 12.30 etc. fram till 24.00. Med uppehåller 17-18 så att alla kan se Burning Snow.

Lyssna på alla talarna i detta ljudarkiv!

I Lyssna på mig! kliver var tionde minut en ny person upp på scen och håller ett tal, läser en dikt eller sjunger en sång om något sin ligger dem nära om hjärtat. Lyssna till unga, halvgamla, medelålders och äldre. Det blir olika språk så som meänkieli, urdu, engelska, svenska, kurdiska, samiska och bondska.

Skuggor
Lördag 1 februari kl. 12–24 Skuggor för och med alla.
Söndag 2 februari kl. 12­–16 Skuggor för och med alla.

På två skuggspelsdukar inspränga i snöväggar hjälps vi åt att gestalta Rådhusesplanaden. Med attribut och objekt bygger vi om och om igen. Med ljus och skugga formar vi, utforskar och experimenterar. Med ljus och skugga formar vi platsen, på nytt, hela tiden. Öppet för alla som vill, alla åldrar.

Fair City
Fair City går att ta del av under hela invigningshelgen men är bemannat följande tider:

Fredag 31 januari kl. 10–16
Lördag 1 februari kl. 10–17 (mellan 15–17 finns varm choklad och bullar!)
Söndag 2 februari kl. 10–14

Hur skulle framtiden se ut om barnen fick bestämma? I utställningen Fair City, som består av nio paviljonger längs Rådhusesplanaden i centrala Umeå, får du en bild av detta.

I paviljongerna visar vi utställningar på nio teman, där designers, musiker, konstnärer och andra kulturproffs har tolkat barns idéer om framtiden. Paviljongerna visar även illustratören Frida Hammars nio framtidshus – inspirerade av barnens arbete och diskussioner.

Om Kulturverket som arbetat tillsammans med skolbarnen i Fair City.
Kulturverket är en verksamhet i Umeå kommun som har uppdraget att ta vara på barns- och ungas kreativitet, öka deras delaktighet i kulturlivet och utveckla estetiska läroprocesser i skolan. Kulturverket driver kulturprojekt där barn- och ungas idéer lyfts fram och utvecklas tillsammans med äldre elever, studenter, lärare och professionella konstnärer. Alla är delaktiga i slutresultatet som kan vara en konsert, en operaföreställning, utställning, film etc.

Foto (boule): jfgornet CreativeCommons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Fredag 31 Jan 2014 10:00 - 16:00 Rådhusesplanaden
Lördag 1 Feb 2014 10:00 - 00:00 Rådhusesplanaden
Söndag 2 Feb 2014 10:00 - 16:00 Rådhusesplanaden

Arrangör: Umeå2014
Del av projekt: Fair City
Kontakt
Producent Madelene Edlund
madelene.edlund@umea.se

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Umeå Today